HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 26.
//
Ervin névnap

Szijjártó Péter: Háború idején még nagyobb súlya van a meggondolatlan szavaknak

Dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselőjelölt meghívására érkezett Ajkára Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter, ahol többek között az orosz-ukrán háború Magyarországra gyakorolt hatásairól és a magyar külgazdaság eredményeiről beszélt. Kijelentette: hazánk elsődleges érdeke, hogy a szomszédban zajló háború minél hamarabb véget érjen, mindemellett a kormány elsődleges feladata a magyar emberek biztonságának és az itthoni gazdaság stabilitásának szavatolása.

Talán még sosem volt ekkora tömeg a nemrégiben átadott Semmelweis utcai kosárlabdacsarnok dísztermében. Az érdeklődők Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel találkoztak, aki Dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselőjelölt meghívására érkezett Ajkára, ahol a helyi szimpatizánsok vastapssal köszöntötték a politikust. A miniszter rendhagyó lakossági fórum keretében beszélt az orosz-ukrán háború aktualitásairól és a hazai külgazdaság versenyképességének folyamatos növekedéséről.

Sokan reménykedtünk benne, hogy ennek a generációnak már nem kell fegyveres konfliktust megtapasztalnia Európában, de az élet közbeszólt és Oroszország támadása nyomán több mint három hete folyik katonai cselekmény a szomszédos Ukrajnában, foglalta össze a jelenlegi helyzetet Szijjártó Péter. Hozzátette, Magyarország minden segítséget megad a háború elől menekülőknek, de egyértelmű határt kell szabni a humanitárius segítségnyújtás és a háborúba való beavatkozás között. A magyar kormány álláspontja egyértelmű: nem szállít fegyvert és nem engedi, hogy harmadik fél az ország területén keresztül szállítson hadianyagot. Ennek több oka is van, de a legkézenfekvőbb az, hogy a fegyvereket szállító katonai konvojok az orosz hadsereg elsődleges célpontjai, így a magyar határon átlépő szállítmányok nagyban veszélyeztetnék a Kárpátalján élő magyarok biztonságát.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

A miniszter szerint Magyarország a szövetségesek (EU, NATO) álláspontjának megfelelő magatartást tanúsít a konfliktusban, de egy valamit nem szabad megengedni: az orosz energiahordozók importjának bojkottja a hazai gazdaság összeomlásához, illetve a háztartások fizetésképtelenné válásához vezetne.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy az ellenzék kijelentései nagyban veszélyeztethetik a konfliktus tárgyalásos úton való rendezését és Magyarországot is bajba sodorhatják. Egy ilyen kiélezett háborús helyzet minden szereplő részéről higgadtságot és nyugalmat követel, ezért is különösen káros az itthoni baloldal folyamatos uszítása a háborús szerepvállalás témájában, mondta el a miniszter.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

Szó volt továbbá a hazai gazdaság sikereiről is: a járványidőszak ellenére a hazai gazdaság soha nem látott mértékben fejlődött: 2021-ben 7,1 százalékos növekedést ért el. A magyar exportnak is jó éve volt, amely 119 milliárd eurót tett ki, illetve  óriási volumenű, összesen 1886 milliárd forint értékű beruházás valósult meg itthon. Szijjártó Péter szerint ezek a számok minden kételyt eloszlatva bizonyítják, hogy a magyar gazdaságpolitika sikeres és soha nem látott fejlődési pályára állította az országot.

Az esemény zárásaként a miniszter arra buzdította a jelenlévőket, hogy szavazzanak Dr. Navracsics Tiborra, a Fidesz-KDNP helyi jelöltjére, hiszen a kormányoldal győzelme a legbiztosabb módja az ország sikerpályán tartásához.

hirhid.hu

További cikkek