HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

„Rendben tartott érzelmesség” – Hungarikumokról, értéktárról a polgármesteri klubban

Értéktárról, települések együttműködésének lehetőségéről szólt a VI. Veszprém megyei polgármesteri klub Gógánfán.

Nagy Márta, Gógánfa polgármestere köszöntőjében bemutatta a települését és a polgármesteri klubok elindításáról beszélt. Hangsúlyozta a közös gondolkodás, telekülési értékek fontosságát, a történelmi örökséget és a „Hétköznapi hősök” megbecsülését is kiemelte.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, országgyűlési képviselő-jelölt kitért arra, hogy a Klub nagyon sokszínű településeket foglal magában. Jelentőségét bizonyítja, hogy fél éven belül ez a hatodik alkalom, hogy a polgármesterek együtt gondolkodni ülnek le.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a kistelepülések néprajzának jelentőségéről, a nemzeti kincseink megőrzéséről szólt. Kiemelte a falusi hagyományőrzés fontosságát, hiszen ez a nemzet alapja. Hangsúlyozta a népi hagyományok és a kereszténység kapcsolatát. A Hungarikumok az értékpiramis csúcsán állnak, de az alapját a helyi értéktárak adják-mondta. Ide pedig olyan témákat kell felvenni, ami szerethető és egyértelműen magyar. Fontos cél, a viseleti kultúra megőrzése is. Nem szabad engedni a népi kultúra kigúnyolását, semmi féle divat irányzat oltárán feláldozni. Már sorban érkeznek a férfi és a női viseletek a meghirdetett pályázatokra, amik majd a Budai Várban augusztus huszadikán, a Folk trend divatbemutatón lesznek láthatók. Még mindig bátorítják a nevezésre az alkotókat, hiszen fontos hagyományainkat folyamatosan frissen tartani. Vonatkozik ez szokásinakra és a viseleteinkre is.

Elegánsan viselhető módon jelenjen meg a divat, a kézművesség. Ami az ősiséget megtartja, egy-két elemét átveszi, amivel élővé tartja a viseleteket, a tárgyakat. – mondta a miniszteri biztos.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

A fórumon felmerült a települések összefogásával megvalósítható fejlesztési  lehetőségének a gondolata. Cikluson átívelő, közös gondolkodásban lehet gondolkodni, mondta válaszul Dr. Navracsics Tibor. Nincs akadálya az egymással kapcsolatban lévő települések együttműködésének. Valóban, a Marcal menti települések az Észak-Dunántúl kiemelkedő települései. Ezzel az összefogással a megyehatárból adódó problémák is megoldódnának. Halimba polgármestere a gyógynövények köré építet turizmust mutatta be, Nyírád vezetője, Nagy Gábor, a helyi értéktár széleskörűvé tételének megoldásáról számolt be. Végh László, Sümeg polgármestere az értéktár bizottság munkáját bemutatva kitért a város számos kulturális értékére, és bemutatta az Értéktárkiadványt, amelyben benne foglaltatnak az értéktárában jelenlegi fellelhető témák. A Marcal-völgyi összefogást a fejlesztések területén hatalmas lehetőségnek tartotta hozzászólásában. Egymást erősítő dolgok, szinergiák születnének egy ilyen összefogás eredményeként.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a rendezvény zárásaként elmondta, hogy nem volt még olyan kormány, ami a vidék fejlesztésére, a vidék támogatására ennyi pénzt fordított volna. Kiemelte a Magyar Falu program jelentőségét, illetve elmondta, hogy a polgármesterekkel folyamatosan együtt dolgozva lehetett eredményeket elérni.

A Polgármesteri Klub a résztvevők aktív eszmecseréjével, együtt gondolkodásával zárult.

hirhid.hu

További cikkek

Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje legutóbbi lakossági fórumán arról beszélt, hogy neki és az önkormányzati képviselőjelölteknek komoly céljaik vannak a város fejlesztése érdekében.
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéves sümegi lakosokat a városi évfordulóra a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által közzétett felhívás szerint.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.