HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 23.
//
Béla névnap

Stratégiai együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és Ajka város Önkormányzata között

Egyetemi képzések indulnak Ajkán, köszönhetően annak az együttműködésnek, amelyet a város vezetője Schwartz Béla és Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora írt alá. 

Az aláírási ünnepségen Gelencsér András rektor kiemelte, hogy az egyetem olyan portfóliót kínál a térség gazdasági szereplőinek, önkormányzatainak, melyre biztosan építhetnek. Ajka fejlődését régen figyelemmel kíséri az egyetem. Az a tevékenységi kör, amely az ajkai gazdasági szereplőket jellemezi, egyezkedik a Pannon Egyetem képzési kínálatával. Elsősorban a műszaki, informatikai, gazdasági jellegű képzési területektől beszélünk, de szóba kerület a fenntarthatóság kérdésköre is, melyre a Pannon Egyetem a jövőbenmeghatározó hazai nagyvállalatokkal való együttműködéssel is készül. A Pannon Egyetem küldetése vidéki tudományegyetemként, a térség gazdasági, önkormányzati szereplői igényinek a kiszolgálása, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy a felsőoktatás a társadalomtól elkülönülve – mintegy elefántcsont toronyként – működve várta a hallgatókat, majd kibocsájtotta őket, tehát em igazán volt kapcsolata a működő gazdasági élettel. Ezért Ajkával olyan együttműködés kezdődik el, amely hiánypótló, hiszen ennek már a rendszerváltáskor meg kellett volna történnie. A jövőben olyan együttműködést szeretnének, amelyben Ajka város fejlődésének a Pannon Egyetem támogatója legyen, és fordítva. – mondta Gelencsér András.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke beszélt arról, hogy ismét újra szerveződnek a térségi együttműködések, ez pedig az egész Dunántúl számára hatalmas jelentőségű. A modellváltó egyetemek előtt az a feladat is adott, hogy a nemzetköziséget, és a helyi gazdasági életben történő szerepvállalást is hangolják össze, egymás hasznára. Ennek a legjobb példája a Pannon Egyetem és Ajka közötti összekapcsolódás. Az egyetem nem csak a Dunántúl egyik vezető felsőoktatási intézménye, de most már a nemzetközi felső oktatási radaron is megjelent az intézmény. Ezt a nemzetköziséget tudja Ajkára is elhozni, ebbe a dimenzióba kapcsolódhatnak azok a fiatalok, akik itt szeretnének majd tanulni.

Ajka város polgármestere Schwartz Béla beszélt az egyetemek jelentőségéről, az ajkai fiatalok vonatkozásában is. Fontos, hogy a jó szakemberré váló fiatalok maradjanak a városban, hozzák haza tudásukat. Eddig ez nem mindig sikerült, pedig Ajkán több, mint 100 mérnök hiányzik. Informatikusok, gépészmérnökök, logisztikusok. Ezt a mérnökképzést is segíti most az egyetemmel való együttműködés.  A polgármester hangsúlyozta, hogy már a telephely is megvan az egyetem számára, és már a jövő év elején elindítják a felkészülést az emelt szintű matematika érettségire való felkészüléssel, hiszen ez is alap a mérnöki karokra való bejutáshoz. Schwartz Béla elmondta, hogy egy ösztöndíj rendszert terveznek kialkatani a helyi gazdasági társaságok összefogásával. Cél az, hogy minél több fiatal tanuljon Ajkán, minél több fiatal maradjon a városban. 

 

Hora Gerda Csenge

További cikkek

„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Fennállása századik évfordulójának megünneplésére készül az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet. A rendezvényt június elsején tartják nagyszabású családi piknikkel, ahol nyolc zenekar lép fel.
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyásokba ültetnek az Ajka Városi Óvoda Patakparti intézményegységébe járó kisgyermekek. Az óvoda összes telephelyén, így a Patakpartiban is évek óta nagy sikerrel folytatják az óvodakerti tevékenységet.
A nehézségek is tanítanak bennünket
A nehézségek is tanítanak bennünket
Az ajkarendeki költő, Németh Róbert töltötte meg zsúfolásig a Regenbogen Művelődési Ház színháztermét a magyar költészet napja alkalmából tartott esten.
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Második alkalommal szervezte meg a szépkorúak számára az egészségnapot az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete. A Kaszinó nagyterme ismét megtelt érdeklődőkkel április 9-én.