HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Rejtélyes magyar repülőgépet találtak Ajkánál

2023. április 4. 10:43
atv.hu
Első alkalommal találtak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú FW-190-es csatarepülőgép roncsaira hazánkban. A Magyar Honvédség közleménye szerint a leletre Varga László, a Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá, azt követően, hogy az Ajka melletti szántóföldre megkapták a szükséges engedélyeket, ahol először néhány alumínium-darabot találtak.

Később azonban kiderült, hogy egy vadászrepülőgépről van szó, így a feltárást átadták a Magyar Roncskutató Egyesületnek. A leletek alapján az MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum indokoltnak tartotta a feltárást, a munkálatokat tavaly decemberben kezdték el. 

Kiemelték, hogy a feltárás során a gép minden roncsa az eredeti helyén maradt, és arra is ügyeltek, hogy rekonstruálni tudják majd a becsapódás körülményeit. Ennek köszönhetően fény derült a több évtizeddel ezelőtti események utolsó mozzanatára is.

Kálmánfi Gábor/Magyar HonvédségKálmánfi Gábor/Magyar Honvédség

Mágó Károly zászlós hozzátette, Magyarországon eddig három jelentősebb lelet került elő az FW 190-es csatarepülőgépből, eddig mindegyik német felségjelzéssel. Azonban ez a repülőgép magyar, így rendkívül értékes leletnek számít. "Ha pedig hozzátesszük, hogy a repülőgép szinte minden részéből – a légcsavaragytól elkezdve a motoron keresztül a sárkány különböző szerkezeti elemeiig – kerültek elő darabok, akkor elmondhatjuk, hogy ez a roncs nagyon komoly leletnek számít" - hangsúlyozta a szakember. A munkálatok során emberi maradványok is előkerültek, amelyek a helyzetükből adódóan csakis a pilótáé lehettek, azonban a személyét még nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani.

További cikkek

Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.
Koncert a Padragkúti református templomban
Koncert a Padragkúti református templomban
Immár hagyománya van Padragkúton a templomi koncerteknek. Az elmúlt évben a katolikus templomban szerveztünk két sikeres koncertet. Mindkét alkalommal a Padragkút Fejlődéséért Alapítvány alapítója, Farkas András operaénekes lépett fel a szülőfalujában. A helyi lakosok nagy szeretettel fogadták az elszármazott fiatalember dalait.
Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben
Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben
Nagy érdeklődés mellett adta át a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Claudia Inter Stellas közösségi csillagdát június 15-én, szombaton Ajkán, a Csékút nevű városrészben lévő Asztrokertben.
A közösségi élmények jobbá teszik a világot
A közösségi élmények jobbá teszik a világot
Az ajkai Bábics Valéria azon kevesek közé tartozik, akik három évtizede terelik a közönség felé a kultúrát. A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója már gyermekkorában felvette ezt az irányt.