HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Rejtélyes magyar repülőgépet találtak Ajkánál

2023. április 4. 10:43
atv.hu
Első alkalommal találtak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú FW-190-es csatarepülőgép roncsaira hazánkban. A Magyar Honvédség közleménye szerint a leletre Varga László, a Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá, azt követően, hogy az Ajka melletti szántóföldre megkapták a szükséges engedélyeket, ahol először néhány alumínium-darabot találtak.

Később azonban kiderült, hogy egy vadászrepülőgépről van szó, így a feltárást átadták a Magyar Roncskutató Egyesületnek. A leletek alapján az MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum indokoltnak tartotta a feltárást, a munkálatokat tavaly decemberben kezdték el. 

Kiemelték, hogy a feltárás során a gép minden roncsa az eredeti helyén maradt, és arra is ügyeltek, hogy rekonstruálni tudják majd a becsapódás körülményeit. Ennek köszönhetően fény derült a több évtizeddel ezelőtti események utolsó mozzanatára is.

Kálmánfi Gábor/Magyar HonvédségKálmánfi Gábor/Magyar Honvédség

Mágó Károly zászlós hozzátette, Magyarországon eddig három jelentősebb lelet került elő az FW 190-es csatarepülőgépből, eddig mindegyik német felségjelzéssel. Azonban ez a repülőgép magyar, így rendkívül értékes leletnek számít. "Ha pedig hozzátesszük, hogy a repülőgép szinte minden részéből – a légcsavaragytól elkezdve a motoron keresztül a sárkány különböző szerkezeti elemeiig – kerültek elő darabok, akkor elmondhatjuk, hogy ez a roncs nagyon komoly leletnek számít" - hangsúlyozta a szakember. A munkálatok során emberi maradványok is előkerültek, amelyek a helyzetükből adódóan csakis a pilótáé lehettek, azonban a személyét még nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani.

További cikkek