HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 28.
//
Gedeon névnap

Az EKF-programsorozat esélyt ad a bemutatkozásra Európa nyilvánossága előtt

2023. április 24. 12:54
MTI
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat esélyt ad az európai nyilvánosság előtti bemutatkozásra és hozzájárul a térség fejlődéséhez - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Navracsics Tibor, aki a térség országgyűlési képviselője is egyben, kiemelte: a programsorozat jelentőségét mutatja, hogy eddig mintegy ötszáz cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban róla és nagymértékben élénkült az idegenforgalom. Mint mondta, a régióban 176, Veszprémben 664 eseményt szerveztek és csaknem egymillió látogatója volt a térségnek az első negyedévben, a programsorozat eseményeire pedig mintegy 50 ezren regisztráltak.

Navracsics Tibor a kulturális rendezvények megvalósításán kívül a programsorozat alapvető céljának nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, szavai szerint ez azonban nem új épületek felhúzását, hanem a régiek felújítását és tartalommal való megtöltését jelenti. A megvalósuló beruházások közül egyebek mellett kiemelte a zalahalápi rendezvényhelyszínt és az uzsai közösségi tér megújítását.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy a veszprémiek magukénak érzik a rendezvénysorozatot, ezt az is mutatja, hogy a megnyitón résztvevők száma meghaladta várakozásaikat. A Veszprémben zajló és már megvalósult fejlesztések közül kiemelte a Ruttner-ház megújulását, valamint az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, a Várkert rendezvényközpont és a Gyárkert Kultúrpark beruházását. Mint mondta, kisebb, a város mindennapi életében jelentős szerepet betöltő felújítások is zajlanak, mint például a Szél utcai temető felújítása vagy a Jutasi úti futókör megvalósítása. A közelgő kulturális programok közül kiemelte a 30. Gizella napok rendezvényét, amely a fesztiválszezon kezdete a városban.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a már megvalósult rendezvények között említette a Holtszezon - Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált és a Blues Fesztivált. Hozzátette, hogy a civil szervezetek rendezvényei a köztereken hoznak pezsgést.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztési igazgatója azt emelte ki, hogy a régió 29 települése csatlakozott a Pajta Programhoz, amely a kistelepülési, közösségi életet mutatja be és eddig 25 ezer embert vonzott. A programok között említette a nagyvázsonyi Malompiknik-sorozatot és a balatonfüredi Bak Imre-életműkiállítást. A közelgő rendezvények közül kiemelte a Kultháló programot, amelynek keretében régiószerte lesznek események. A Vöröstői Játékfesztivál napjai alatt pedig a pünkösdi hétvégén megnyílnak a falu portái, pajtái - tette hozzá.

A sajtótájékoztatót követően kiadott közlemény szerint az év végéig 3000 programot, eseményt tervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, így ezek áttekintésére az eddigi applikáció mellett a szervezők márciustól már havi rendszerességgel online és nyomtatott műsorfüzetet is készítenek, amelyek elérhetőek a régió turisztikai információs pontjain és vendéglátóhelyein túl a budapesti információs pontokon is. Júniustól, a nemzetközi turisztikai szezon kezdetétől pedig már az angol nyelvű változat is elérhető lesz.

További cikkek

Tíz éve együtt zenél a Bodza
Tíz éve együtt zenél a Bodza
A tízéves Bodza együttes kétórás koncerttel ünnepelte a születésnapot a hálás közönséggel együtt az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.
Második helyen a Bánki természetjárói
Második helyen a Bánki természetjárói
Második helyen végzett a Veszprém Vármegyei Természetbarát Szövetség értékelése alapján 2023-ban a Bánki Donát Természetbarát Egyesület. A természetjárók mindig a dobogó első vagy második helyén foglalnak helyet. Az idén 11 természetjáró szakosztály adta be a szövetséghez az önértékelését, amely alapján megszületett a sorrend.
Megújult a Mesevár
Megújult a Mesevár
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át kedden a jelentősen korszerűsített, nagyvázsonyi óvodát és bölcsödét.
Két nívós hangverseny, olvasópályázattal
Két nívós hangverseny, olvasópályázattal
Mozgalmas hetet tudhat maga mögött a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola, ugyanis az idei zenei napok részeként két hangversenyt rendeztek és kihirdették az olvasópályázat eredményeit.
Hatvanéves sportpályafutás: fiatalok százaival ismertette meg a tájfutást Ládi János
Hatvanéves sportpályafutás: fiatalok százaival ismertette meg a tájfutást Ládi János
Ládi Jánost Ajkán szinte mindenki sportolóként, tájfutóként ismeri. Gyerekek, fiatalok százaival ismertette meg a sportágat. Ma is mosolyogva emlékezik arra a napra 1972 szeptemberében, amikor először indult tájfutni térképpel a kezében. El is tévedt, viszont egy életre megfertőződött a sporttal.