HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 19.
//
Emma névnap

Az óceánok mélyére vitte a közönséget a 12. Hastáncgála Sümegen.

2023. április 25. 18:17
A Mélység titkai címmel rendeztek hastáncgálát, amelyen az hastánc-csoportok előadását láthatta a közönség.

A női lét kiteljesedése a hastánc - hangzott el a nyitóbeszédben - Kortól, alkattól függetlenül mindenki megtalálja a helyét ebben a világban, és ezzel megtalálhatja önmaga legbelsőbb útját is. 

A Sümegi Hastánc Egyesület táncosai mutatták meg tudásukat. A 2008-ban alakult az Al-Ahram hastánccsoport, amely az évek során rengeteg kiváló eredményt ért el versenyeken. Otthonosan mozognak a színpadon, hiszen rendszeresen fellépnek színes műsoraikkal a környék rendezvényein, valamint a 2022-ben rendezett Cairo fesztivál nyitó gálájának meghívott fellépői voltak. Tavaly 3 versenyen is részt vettek, ahol csoport, duó, valamint szóló kategóriákban 10 arany, 4 ezüst és 2 bronz minősítést szereztek. Az egyesület elnöke és a csoportok művészeti vezetője Mikola Nikoletta.

Rajtuk kívül fellépett még a a Zafirah hastánccsoport, melynek művészeti vezetője, koreográfusa Németh-Fehér Barbara, a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola végzett profi színházi táncosa, okleveles hastáncoktató. Különlegességük abban rejlik, hogy a modern tánctechnikákat ötvözik a hastánc elemekkel. A hastánc számukra egy olyan felszabadító önfeledt érzés, amellyel teljesebbé válik női létük. Alázattal vannak a tánc iránt, lelkesen, szorgalmasan gyakorolnak minden egyes fellépésre. Műsoraikkal az életörömöt, a női összetartást és az értékes, minőségi kulturális szórakozás élményét közvetítik a nézőiknek. A veszprémi Connector Dance Fest-en első helyezést értek el, és elnyerték a legjobb smink és fellépő ruha különdíját is. Összesen 40 arany minősítéssel, valamint 7 különdíjjal büszkélkedhetnek.

A sümegi Balance Táncegyüttes 2015 szeptemberében alakult. A növendékek komplex táncképzés keretein belül ismerhetik meg a különböző műfajokat. Repertoárjukban többek között szerepel modern, jazz, kortárs, showtác is. Az együttes jelenleg öt csoportot ölel fel: óvodásoktól egészen a felnőttekig alkotják. Művészeti vezetőjük, táncoktatójuk: Németh-Fehér Barbara. Céljuk a  tánc, mint kulturális, művészeti ág népszerűsítése, sokszínűségének, széles palettájának megismertetése. Kiemlekedő feladatuk a tehetséggondozás. A fiatalok a fellépések során rutint szereznek ezzel a szerepléstől való félelmük is oldódik.

A Zalaegerszegi Hastánc Egyesület különböző tánccsoportjai  20 éve színesítik műsoraikkal az ország rendezvényeit és évek óta kiváló eredményekkel térnek haza országos és nemzetközi versenyekről. Hosszú évek óta ápolnak barátságot a sümegi Al Ahram csoporttal. Az egyesület senior haladó csoportját, a Jázmin csoportot, és profi csapatát az Ezer Rózsa Kertje táncait láthatta a közönség.  A táncosok egy közös produkciót is bemutattak, „A vízitündér meséje" című mesés táncestjükből.

A gála sztárfellépője Varga Alexandra, a Miss Bellydance Hungary 2013 nyertese, Nieto Mercedes tánciskolája, a NIMFEUM oktatója. A Raqs Tabla csoport koreográfusa és oktatója, valamint a nemzetközileg elismert CAIRO! Fesztivál és számos hazai táncfesztivál meghívott oktatója és fellépője. A Nimfa Orientális Társulat szólistája alapítása óta, mellyel a hastánc művészi oldalát képviseli. Büszke arra, hogy előadásaikkal az orientális tánc mélyebb oldalát mutatják be a közönségnek. A társulat tagjaként fellépett többek között Katarban, a királyi esküvőn, Kínában, Marokkóban és Egyiptomban is.

Végh László, Sümeg polgármestere köszöntőjében a tánc közösségformáló erejét hangsúlyozta. Minőségi időt töltenek együtt az egyesületek tagjai, és az ő kedvtelésükből, szenvedélyükből Sümeg és a térség egész lakossága profitál. – emelte ki a város vezetője.