HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Az óceánok mélyére vitte a közönséget a 12. Hastáncgála Sümegen.

2023. április 25. 18:17
A Mélység titkai címmel rendeztek hastáncgálát, amelyen az hastánc-csoportok előadását láthatta a közönség.

A női lét kiteljesedése a hastánc - hangzott el a nyitóbeszédben - Kortól, alkattól függetlenül mindenki megtalálja a helyét ebben a világban, és ezzel megtalálhatja önmaga legbelsőbb útját is. 

A Sümegi Hastánc Egyesület táncosai mutatták meg tudásukat. A 2008-ban alakult az Al-Ahram hastánccsoport, amely az évek során rengeteg kiváló eredményt ért el versenyeken. Otthonosan mozognak a színpadon, hiszen rendszeresen fellépnek színes műsoraikkal a környék rendezvényein, valamint a 2022-ben rendezett Cairo fesztivál nyitó gálájának meghívott fellépői voltak. Tavaly 3 versenyen is részt vettek, ahol csoport, duó, valamint szóló kategóriákban 10 arany, 4 ezüst és 2 bronz minősítést szereztek. Az egyesület elnöke és a csoportok művészeti vezetője Mikola Nikoletta.

Rajtuk kívül fellépett még a a Zafirah hastánccsoport, melynek művészeti vezetője, koreográfusa Németh-Fehér Barbara, a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola végzett profi színházi táncosa, okleveles hastáncoktató. Különlegességük abban rejlik, hogy a modern tánctechnikákat ötvözik a hastánc elemekkel. A hastánc számukra egy olyan felszabadító önfeledt érzés, amellyel teljesebbé válik női létük. Alázattal vannak a tánc iránt, lelkesen, szorgalmasan gyakorolnak minden egyes fellépésre. Műsoraikkal az életörömöt, a női összetartást és az értékes, minőségi kulturális szórakozás élményét közvetítik a nézőiknek. A veszprémi Connector Dance Fest-en első helyezést értek el, és elnyerték a legjobb smink és fellépő ruha különdíját is. Összesen 40 arany minősítéssel, valamint 7 különdíjjal büszkélkedhetnek.

A sümegi Balance Táncegyüttes 2015 szeptemberében alakult. A növendékek komplex táncképzés keretein belül ismerhetik meg a különböző műfajokat. Repertoárjukban többek között szerepel modern, jazz, kortárs, showtác is. Az együttes jelenleg öt csoportot ölel fel: óvodásoktól egészen a felnőttekig alkotják. Művészeti vezetőjük, táncoktatójuk: Németh-Fehér Barbara. Céljuk a  tánc, mint kulturális, művészeti ág népszerűsítése, sokszínűségének, széles palettájának megismertetése. Kiemlekedő feladatuk a tehetséggondozás. A fiatalok a fellépések során rutint szereznek ezzel a szerepléstől való félelmük is oldódik.

A Zalaegerszegi Hastánc Egyesület különböző tánccsoportjai  20 éve színesítik műsoraikkal az ország rendezvényeit és évek óta kiváló eredményekkel térnek haza országos és nemzetközi versenyekről. Hosszú évek óta ápolnak barátságot a sümegi Al Ahram csoporttal. Az egyesület senior haladó csoportját, a Jázmin csoportot, és profi csapatát az Ezer Rózsa Kertje táncait láthatta a közönség.  A táncosok egy közös produkciót is bemutattak, „A vízitündér meséje" című mesés táncestjükből.

A gála sztárfellépője Varga Alexandra, a Miss Bellydance Hungary 2013 nyertese, Nieto Mercedes tánciskolája, a NIMFEUM oktatója. A Raqs Tabla csoport koreográfusa és oktatója, valamint a nemzetközileg elismert CAIRO! Fesztivál és számos hazai táncfesztivál meghívott oktatója és fellépője. A Nimfa Orientális Társulat szólistája alapítása óta, mellyel a hastánc művészi oldalát képviseli. Büszke arra, hogy előadásaikkal az orientális tánc mélyebb oldalát mutatják be a közönségnek. A társulat tagjaként fellépett többek között Katarban, a királyi esküvőn, Kínában, Marokkóban és Egyiptomban is.

Végh László, Sümeg polgármestere köszöntőjében a tánc közösségformáló erejét hangsúlyozta. Minőségi időt töltenek együtt az egyesületek tagjai, és az ő kedvtelésükből, szenvedélyükből Sümeg és a térség egész lakossága profitál. – emelte ki a város vezetője. 

További cikkek

Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Idén 33 koncert, 38 szólista és 14 zenekar fellépése várja az érdeklődőket a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozaton július 13. és augusztus 1. között a Balatonnál és Tatán.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.
Művészetek Völgye - Több mint kétezer program az idei fesztiválon
Művészetek Völgye - Több mint kétezer program az idei fesztiválon
Teljes a 32. Művészetek Völgye programja: az összművészeti fesztivál csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb eseménnyel várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ
Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ
4 nap, 8 település, mintegy 100 program, több száz táncos, muzsikus és énekes, több ezer vendég. - írja a Balaton.hu