HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 19.
//
Emma névnap

Versenyt hirdettek az élhető, modern Ajkáért

2023. május 2. 9:55
Sajtótájékoztatót tartottak a modern Ajka elnevezéssel a városrészek közti és a lakosságot aktivitásra serkentő versenyről. Május 8-án az Ajka Kampuszon egy előadással kezdődik és 2024. április 30- ig tart. Schwartz Béla polgármester a Városházán elmondta, hogy a versenyen arról várják a lakosság véleményét, hogy milyennek látják a jelenlegi Ajkát, és milyennek szeretnék a közeljövőben. A jutalom a korábbinál magasabb pénzösszeg lesz.

A zsűri elnöke dr. Albert Fruzsina egyetemi tanár, a koordinátor Szőke Melinda, az önkormányzat osztályvezetője. A zsűri tagja Schwartz Béla, Bábics Valéria, a Nagy László Városi Művelődési Központ igazgatója, Csabai Tibor képzőművész,  Hornyák Attila főépítész, Utasi Anett kampuszigazgató, Varga Andrea, a Csingervölgy Nonprofit Kft. ügyvezetője, és Fábián Anikó.

Dr. Albert Fruzsina elmondta, a cél, hogy a résztvevők olyan ismeretekkel gazdagodnak, amelyekkel jobban érzik magukat, és minőségibb életét élnek. A jobb életet nem csupán az anyagi helyzettel összefüggésben lehet értelmezni, ugyanis nem minden pénz kérdése. Az, hogy mennyire boldog egy társadalom, az emberek mennyire elégedettek és érzik jól magukat, nem csak a nemzeti össztermék mennyiségével és a gazdaság állapotával mérhető. Ránk, magyarokra nem jellemző, hogy boldog nép lennénk, az, hogy a helyzetünket hogyan éljük meg rosszabb annál, mint amit az anyagi helyzetünk indokol. A közérzetünket pozitívan meghatározó tényezők, hogy emberléptékű, élhető város legyen, jó közbiztonsággal, normális közhangulattal, normál idő alatt el lehessen érni a város bármely részére.

Legyen sokszínű, az eltérő adottságú településrészek erősítsék egymást, a jó együttműködés előnyeit mindenki élvezhesse. Fontos a szép, élhető környezet, a fenntarthatóság. A versenyben azt is meg lehet tudni, hogy a különböző korosztályok számára mit jelent a Modern Ajka. Melyek azok a rövid és középtávú tervek, amelyeket el kívánnak érni. A sokszínűséget kifelé hogyan mutatják meg. Városrészi értéktár összeállítása vagy hétköznapi példakép felmutatása. A Pannon Egyetem szemléletformáló előadásokkal támogatja a közösségek tevékenységét. Fontos lesz a közösségi terek kihasználása, a városrész adottságaihoz igazodó fenntarthatóság egyéni és közösségi szinten. Az önkormányzat szűrővizsgálatokat szervez, a városrészek közösségének a feladata, hogy résztvevőket toborozzon. Szőke Melinda elmondta, hogy a páros feladatokhoz eltérő adottságú városrészeket vonták össze, így Ajkarendek és Bódé, Bakonygyepes és Csingervölgy, Csikólegelő és Padrag, Tósokberénd és Csékúti dolgozik együtt.

A feladatokban a digitális eszközök használata is szerepet kap, így fontos a fiatalabb korosztály bevonása.