HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 25.
//
Márk névnap

Adventi Forgatagban jótékonykodtak a sümegiek – Ramassetter nyomdokaiban jártak

2021. december 20. 16:48
Örömtánc, rondapulcsis futás, koncertek, manóles és fényfestés szerepelt a programban a hétvégén a sümegi Adventi forgatagban, de díjaztak süteményeket és diákokat is.

Igazi békebeli karácsonyi hangulat lengte be a Hétvezér teret Sümegen. Civil szervezetek összefogásával, kézművesek felajánlásaival és a város lakosainak összefogásával idén is megvalósult az Adventi forgatag. A zsíros kenyér és forralt bor illata a karácsonyi zenével keveredve hamisítatlan hangulatot teremtett. A rondapulcsis futáson még egy kedves kutya is rajthoz állt.

Az esemény célja idén, Kisfaludy Sándor mellszobrának megtisztítása, hiszen Sümegen jövőre Kisfaludy év lesz, a költő születésének 250. évfordulója alkalmából. Ehhez kapcsolódnak az Európa Kulturális Fővárosához benyújtott pályázatok is.

Navracsics Tibor Kormánybiztos is részt vett az eseményen, ahol elmondta, hogy civil kezdeményezés indult pár évvel ezelőtt Sümegen, amelynek az volt a célja, hogy advent idején azoknak az embertársainknak, akik szükséget szenvednek valamiben, egy vásár keretében nyújthassanak segítséget az ide látogatók. Az önkormányzat felkarolta ezt a kezdeményezést. Ez egy tökéletes történet, hiszen ez egy civil kezdeményezés, amit a város felkarol, és hagyománnyá tesz. Mindennek Sümegen hagyomány is van, hiszen Ramassetter Vince Sümeg Széchenyije, aki vagyona jelentős részét a város  és a közjó szolgálatára bocsájtotta, jó példát állított nem csak a XIX. század közvéleménye elé, hanem az utódok elé is. És ez a legszebb ebben a történtben - mondta a kormánybiztos, hogy nemzedékről, nemzedékre hagyományt teremtett ezzel. Minden vita és torzsalkodás ellenére a város összefog és egyként áll ki egy nemes cél érdekében.  A kormánybiztos kiemelte, hogy bízik abban, hogy Sümeg még hosszú évekig megtartja a filantrópia, az emberszeretet nemes hagyományát.

Végh László Sümeg Város polgármestere ünnepváró köszöntőjében, hogy a várakozás hatja át a keresztény világot, talán még azokat is, akik nem hívők. A hit ereje mindannyiunkat átsegít a nehézségeken. A polgármester azt kívánta mindenkinek, hogy ez az erő maradjon meg karácsony után is, és legyen az együttműködés, a közös gondolkodás Sümeg útja.

A köszöntő beszédek után díjazták a Sümeg Város Önkormányzata a sümegi járásban élő és tanuló középiskolások számára „Szólj bele! Térségi értékeink, hagyományaink” címmel pályázatot hirdetett. Összesen 10 diáktól és egy pedagógustól érkezett alkotás, melynek célja az volt, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a fiatalok megmutathassák hogyan képzelik el a városban kihelyezett SÜMEG 3D óriásbetűket. A civilek döntése alapján a nyertes Nagy Kata lett, aki a Szív szimbólumot használta a tervezéshez. A díjat Navracsics Tibor kormánybiztos és Végh László polgármester adta át.

Az est további részében koncertek, és természetesen nagy baráti beszélgetések voltak egy-egy pohár illatos forró csoki, forralt bor, mézeskalács társaságában.

hirhid.hu

További cikkek

Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
A barokk kisvárosba ért a Hangszert a kézbe programsorozat, ami elsősorban a fiatal korosztályok számára igyekszik népszerűsíteni a zenét, a hangszeren való tanulást.
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.
Koltai Róberttel találkozhattak a badacsonytomajiak
Koltai Róberttel találkozhattak a badacsonytomajiak
Újabb sikeres színházi estnek adott otthont a badacsonytomaji Egry József Művelődési Ház, ahol ezúttal Koltai Róbert volt a meghívott vendég.
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
A tapolcai alkotó, Szám Dorottya rajzait is beválogatták a Bajai Festők és Kézművesek „Baráti” Egyesület Érzések című kiállításának anyagába. A tárlat a közelmúltban nyílt meg Baján a Bácskai Művelődési Központban.