HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Navracsics Tibor: a kultúra közparkká változtat egy korábbi barnamezős területet Veszprémben

2023. május 8. 13:25
MTI
A Gyárkert KultúrPark jó példa arra, amikor a kultúra közparkká változtat egy egykori barnamezős területet - fogalmazott a területfejlesztési miniszter az új veszprémi rendezvénytér pénteki átadóján

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének színvonalas formája, hanem térségszervező erő is.

Bár a Gyárkert KultúrPark helyszíne egykor gazdasági érdekeket szolgált, most a közösségek és az itt élők vehetik birtokukba, erősítve összetartozásukat - tette hozzá.

Navracsics Tibor kitért a rendezvénytér központjában felállított installációra is. A Hello Wood építész stúdió által tervezett 10,5 méteres alkotás 116 faládából áll, azokban egy-egy facsemetével, rajtuk pedig a programban résztvevő települések neveivel.

Ezeket a fákat az évad elmúltával minden település hazaviheti, és nevelheti a fáját, szimbolizálva a térség összetartozását - hívta fel a figyelmet.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere történelmi pillanatnak nevezte az átadót, hiszen ez a terület soha nem volt még nyitott a köz számára. A Stern család faáru gyártó üzeme 1896-ban kezdte meg működését a város akkori peremén, amelynek helyén később a Balaton Bútorgyár állt, azonban miután az üzemet kiköltöztették a Házgyári útra, hosszú évek óta használaton kívül volt.

Az önkormányzatnak régi vágya volt megszerezni a területet, amelyet az EKF-cím ünneplésére kialakított koncerttér után a jövőben szeretnének a "városszövethez" kapcsolni - - mondta a polgármester.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az EKF évében olyan élményt szeretnének nyújtani a városban és a régióban lakóknak, amelyre emlékezni fognak. A Gyárkert KultúrParkban négy hónap alatt fellépő hatvan nemzetközi és magyar előadó valamennyi korosztálynak élményeket tud nyújtani, emellett civil és közösségi programokat is megvalósítanak.

Közölte: a Gyárkert KultúrParkban rendezik az EKF évad közepén az ötnapos Felező fesztivált, amelyen június 14-én Tom Odell, június 15-én, csütörtökön a hangszeres techno zenét játszó MEUTE, június 16-án, pénteken a Morcheeba és Chat Faker, június 17-én, szombaton a Lost Frequencies, június 18-án, vasárnap pedig a CityRocks tölti majd meg zenével a teret.

A Gyárkert KultúrPark nyitóhétvégéjén pénteken a Vad Fruttik, szombaton pedig a brit Stereo MC's lépett fel.

További cikkek

Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Idén 33 koncert, 38 szólista és 14 zenekar fellépése várja az érdeklődőket a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozaton július 13. és augusztus 1. között a Balatonnál és Tatán.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.
Óriási fordulat Veszprémben, négy nap alatt 13 góllal javult a Telekom
Óriási fordulat Veszprémben, négy nap alatt 13 góllal javult a Telekom
A Telekom Veszprém hazai pályán visszavágott a Pick Szegednek a múlt heti hatgólos vereségért, ezzel eldőlt, hogy harmadik mérkőzésen dől el a 2022–2023-as élvonalbeli férfi kézilabda-bajnokság aranycsatája. A finálé zárófelvonását pénteken rendezik meg az alapszakaszgyőztes szegediek otthonában. - írja az Index
Superbrands díjat kapott az EFOTT fesztivál
Superbrands díjat kapott az EFOTT fesztivál
Superbrands díjat kapott az EFOTT. Az elismerés is jelzi, hogy az egyetemisták egyik legkedveltebb nyári programjává vált fesztivál, mint márka a látogatók és üzleti partnerek számára egyaránt a megbízhatóságot és a minőséget képviseli. Az idei fesztiválra július 12. és 16. között olyan előadókat várnak a Velencei-tó partjára, mint a VALMAR, Korda György és Balázs Klári, a Blue, a La Bouche, a Halott Pénz, Azahriah vagy Majka.