HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 26.
//
Ervin névnap

Adventi ablakok Sümegen

2021. december 20. 16:41
Sorban öltöznek díszbe magán-, és közingatlanok Sümegen. A szebbnél – szebb és különböző stílust képviselő ablakokról, azok közösségformáló erejéről beszélgettünk Iván Anitával, az Evenita Közösségépítő Egyesület vezetőjével.

Honnan az ötlet, hogy Sümegen is legyen egy olyan közösségi összefogás, ami advent idejére tevődik?

Advent a várakozás, készülődés időszaka, talán a legszebb, legmeghittebb napjai az évnek. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, egyre korábban sötétedik, de továbbra is vágyunk a fény után, gyertyákkal, égőkkel pótoljuk a természetes fényt.

2019 decemberében a vírushelyzet miatt még inkább „befeléfordulóvá” vált ez az időszak, hiszen semmilyen csoportos rendezvényt nem szabadott rendezni, így a karácsonyi ünnepségek is elmaradtak. Viszont sokan indultak el sétálni, hogy egy kicsit kimozduljanak otthonról.  Hogy ezeknek a sétáknak célt adjunk, jött az ötlet, hogy december minden egyes napján gyúljon fel fény egy-egy ablakban Sümegen, jelképezve az adventi kalendárium karácsonyváró izgalmát.

Forrás: Sümeg ÖnkormányzataForrás: Sümeg Önkormányzata

Hogy fogadták akkor az emberek?

A közösségi médiában hirdettem meg ezt a lehetőséget és 2 nap alatt meglett a 24 ablak gazdája, akik izgatottan készültek az eseményre. Játék volt, mindenféle nyeremény nélkül, csak a készülődés, várakozás öröméért vállalta az összes jelentkező. Minden nap egy Facebook posztban jelent meg az adott nap feldíszített ablakáról egy fotó és egy utcanév, hogy másnap hol kell keresni az aktuális ablakot. Sokan megkeresték, megcsodálták, fotókat is küldtek a poszt alá. Az ablaktulajdonosok pedig örömmel vették a dicsérő szavakat és elárulták, hogy milyen nagy öröm és izgalom volt az egész család számára a készülődés.

Idén azért már szabadabban töltjük ezt az időszakot, nincsenek olyan szigorú korlátozások. Ennek ellenére idén is szépültek az ablakok.

A tavalyi sikerből felbuzdulva, idén is meghirdettük az eseményt és ismét hamar elfogytak az „adventi ablakok”, és szebbnél-szebb dekorációk születnek.

Örömünkre a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház – ők a Művelődési Központ ablakát díszítették - és a Tourinform iroda is csatlakozott a programhoz.

Bízunk benne, hogy a sümegiek lelkesedése, kitartása megmarad, és a következő években is szebbnél-szebb ablakokban gyönyörködhetünk a karácsonyvárás csodás idejében.

hirhid.hu

További cikkek

A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A Tamási Áron Művelődési Központ színtársulata idén is benevezett az Okuláré projektbe, hogy a nem kis kihívásnak maradéktalanul eleget téve három drámaíró egy témára írt egyfelvonásosait vigye a közönség elé.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
A barokk kisvárosba ért a Hangszert a kézbe programsorozat, ami elsősorban a fiatal korosztályok számára igyekszik népszerűsíteni a zenét, a hangszeren való tanulást.
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.