HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 26.
//
Ervin névnap

Irodalmi Romkoncertek Veszprém és a Balaton-felvidék történelmi romjainál

Irodalmi Romkoncert címmel sorozat indul Veszprém és a Balaton-felvidék történelmi romjainál május 28-ától a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként, a rendezvényeken Kollár-Klemencz László, Harcsa Veronika, Dresch Mihály, Pátkai Rozina, Maszkura, valamint Nyáry Krisztián és Bősze Ádám is fellép.

A természetközeli helyszínekre szervezett rendezvénysorozat kolostor-, templom-, kápolna- és várromok tövében, kis közönség előtt zajlik, az előadók minimális hang- és fénytechnika igénybevételével játszanak – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, május 28-án az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom tövében Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása nyitja az idei sorozatot. A Kistehén zenekar egykori frontemberének Öreg banda című első regénye és a hozzá kapcsolódó dalok adják majd az előadás gerincét. Június 18-án a kővágóörsi zsinagóga udvarán Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című estjét láthatják az érdeklődők. Az előadáson a zenészpáros ismert 20. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adja elő. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Az est vendége Dresch Mihály. Július 30-án a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina és zenekara MINKA x Petőfi című produkciója különleges zenei és irodalmi utazást ígér, amelyben magyar költők művei hangzanak el, főszerepben Petőfi Sándorral, születésének 200. évfordulójára alkalmából. Augusztus 27-én a balatoncsicsói Szent Balázs-templomromnál – szintén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva – Maszkura (Bíró Szabolcs) és Petruska András zenész, valamint Kathy Zsolt színész előadásában a Felül a gálya című produkciót hallhatja a közönség.

Az eseménysorozat záróelőadása a magyar kultúra napján bemutatott A nagy Himnusz-sztori című program kamaraverziója lesz Nyáry Krisztián és Bősze Ádám előadásában szeptember 3-án a veszprémi Margit-romoknál. A rendezvények ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. 

További cikkek

A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A Tamási Áron Művelődési Központ színtársulata idén is benevezett az Okuláré projektbe, hogy a nem kis kihívásnak maradéktalanul eleget téve három drámaíró egy témára írt egyfelvonásosait vigye a közönség elé.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
A barokk kisvárosba ért a Hangszert a kézbe programsorozat, ami elsősorban a fiatal korosztályok számára igyekszik népszerűsíteni a zenét, a hangszeren való tanulást.
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.