HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Fél évszázada találkoznak Sümegen a sejtbiológusok, orvosok, kutatók

2023. május 25. 11:48
Sümeg már ötven éve ad otthont a tudósoknak. 

A konferencia továbbra is őrzi a multidiszciplináris jelleget, a Gordon-Konferencák nyitott, párbeszédes formáit szem előtt tartva. Így lehetőség van a legváltozatosabb területeken természettudományos kutatást végző szakembereknek találkozni, egymástól tanulni és baráti légkörben eszmecserét folytatni.

A konferenciát idén a Pécsi Tudományegyetem két munkacsoportja szervezte, amely kicsit megszabja a fő tématerületeket, melyek a komplex jelátviteli mechanizmusok köré csoportosultak elsősorban az immunrendszer és a neuronális rendszer működésével kapcsolatban. Lesz szó a membrán-transzporter fehérjék szerkezetéről, funkcióiról, a membrán lipid raftjainak szerepéről és befolyásolási lehetőségeiről, de organogenezisről és az immunrendszer sejtjeiben zajló jelátviteli folyamatokról is. Várjuk a biofizika, biokémia, genetika, élettan onkológia gyógyszertudomány és elméleti orvostudományi kutatási eredményeket bemutató absztraktokat, melyek kapcsolódnak a membrán működéséhez, az abban zajló jelátviteli útvonalakhoz melyek megváltoztatják a sejtek funkcióit, túlélésüket vagy pusztulásukat okozva.- mondta a szervezők nevében Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársa. 

Végh László Sümeg város polgármestere köszöntőjében a tudomány fontosságát hangsúlyozta, illetve arról beszélt, hogy milyen fontos a városnak, hogy 50 éve ide jönnek vissza tudósok. Sümeg vendégszeretete irányukba nem csak erre a opár napra korlátozódik, hiszen jól eső érzés, mikor az év különböző részeiben a városban összetalálkozunk egy-egy olyan vendéggel, aki a családjával van ugyan, de a Membrán-transzport konferencián is találkozunk évről-évre. 

A vendégek meglátogatták a Püspöki Palotát és Sümeg különféle nevezetességeit. 

További cikkek

Vendégeikkel együtt szépítették a várost
Vendégeikkel együtt szépítették a várost
A Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület és a Ceglédi Városvédő Egyesület között 18 éves a kapcsolat. Ennek jegyében minden évben megrendezik az Ifjúsági örökségvédő tábort, egyik évben Cegléden, a másikban Sümegen.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.