HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Fél évszázada találkoznak Sümegen a sejtbiológusok, orvosok, kutatók

2023. május 25. 11:48
Sümeg már ötven éve ad otthont a tudósoknak. 

A konferencia továbbra is őrzi a multidiszciplináris jelleget, a Gordon-Konferencák nyitott, párbeszédes formáit szem előtt tartva. Így lehetőség van a legváltozatosabb területeken természettudományos kutatást végző szakembereknek találkozni, egymástól tanulni és baráti légkörben eszmecserét folytatni.

A konferenciát idén a Pécsi Tudományegyetem két munkacsoportja szervezte, amely kicsit megszabja a fő tématerületeket, melyek a komplex jelátviteli mechanizmusok köré csoportosultak elsősorban az immunrendszer és a neuronális rendszer működésével kapcsolatban. Lesz szó a membrán-transzporter fehérjék szerkezetéről, funkcióiról, a membrán lipid raftjainak szerepéről és befolyásolási lehetőségeiről, de organogenezisről és az immunrendszer sejtjeiben zajló jelátviteli folyamatokról is. Várjuk a biofizika, biokémia, genetika, élettan onkológia gyógyszertudomány és elméleti orvostudományi kutatási eredményeket bemutató absztraktokat, melyek kapcsolódnak a membrán működéséhez, az abban zajló jelátviteli útvonalakhoz melyek megváltoztatják a sejtek funkcióit, túlélésüket vagy pusztulásukat okozva.- mondta a szervezők nevében Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársa. 

Végh László Sümeg város polgármestere köszöntőjében a tudomány fontosságát hangsúlyozta, illetve arról beszélt, hogy milyen fontos a városnak, hogy 50 éve ide jönnek vissza tudósok. Sümeg vendégszeretete irányukba nem csak erre a opár napra korlátozódik, hiszen jól eső érzés, mikor az év különböző részeiben a városban összetalálkozunk egy-egy olyan vendéggel, aki a családjával van ugyan, de a Membrán-transzport konferencián is találkozunk évről-évre. 

A vendégek meglátogatták a Püspöki Palotát és Sümeg különféle nevezetességeit. 

További cikkek

Kihirdették Veszprém vármegye borát
Kihirdették Veszprém vármegye borát
Száraz vörösbor kategóriában az Aklan Családi Pince Cabernet Franc (2020) bora, míg száraz fehérbor kategóriában a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Zenit (2022) bora nyerte el a 2023. évi Veszprém Vármegye Bora kitüntető címet.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök-napi megemlékezést tartottak az idén húsz éves tapolcai Katonai emlékparkban és a szomszédos temetőben vasárnap kora délelőtt. A katonai hagyományőrzők részvétele, tiszteletadása mellett zajló ceremóniát a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület szervezte, megemlékező beszédet prof. dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori irodájának vezetője mondott. A Magyar Hősök Napja és az emlékpark 20 éves évfordulója alkalmából megtartott esemény rangját emelte a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrség zenekarának közreműködése is - írja a Tapolcai Média.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.