HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Fél évszázada találkoznak Sümegen a sejtbiológusok, orvosok, kutatók

2023. május 25. 10:48
Sümeg már ötven éve ad otthont a tudósoknak. 

A konferencia továbbra is őrzi a multidiszciplináris jelleget, a Gordon-Konferencák nyitott, párbeszédes formáit szem előtt tartva. Így lehetőség van a legváltozatosabb területeken természettudományos kutatást végző szakembereknek találkozni, egymástól tanulni és baráti légkörben eszmecserét folytatni.

A konferenciát idén a Pécsi Tudományegyetem két munkacsoportja szervezte, amely kicsit megszabja a fő tématerületeket, melyek a komplex jelátviteli mechanizmusok köré csoportosultak elsősorban az immunrendszer és a neuronális rendszer működésével kapcsolatban. Lesz szó a membrán-transzporter fehérjék szerkezetéről, funkcióiról, a membrán lipid raftjainak szerepéről és befolyásolási lehetőségeiről, de organogenezisről és az immunrendszer sejtjeiben zajló jelátviteli folyamatokról is. Várjuk a biofizika, biokémia, genetika, élettan onkológia gyógyszertudomány és elméleti orvostudományi kutatási eredményeket bemutató absztraktokat, melyek kapcsolódnak a membrán működéséhez, az abban zajló jelátviteli útvonalakhoz melyek megváltoztatják a sejtek funkcióit, túlélésüket vagy pusztulásukat okozva.- mondta a szervezők nevében Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársa. 

Végh László Sümeg város polgármestere köszöntőjében a tudomány fontosságát hangsúlyozta, illetve arról beszélt, hogy milyen fontos a városnak, hogy 50 éve ide jönnek vissza tudósok. Sümeg vendégszeretete irányukba nem csak erre a opár napra korlátozódik, hiszen jól eső érzés, mikor az év különböző részeiben a városban összetalálkozunk egy-egy olyan vendéggel, aki a családjával van ugyan, de a Membrán-transzport konferencián is találkozunk évről-évre. 

A vendégek meglátogatták a Püspöki Palotát és Sümeg különféle nevezetességeit. 

További cikkek

Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Nyáron egy megújult kisboltot, most szombaton pedig egy járda új szakaszát avatta fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Nagy Márta polgármester Gógánfán. Az önkormányzat jó pályázónak számít, az elmúlt időszakban tizenkét eredményes projekttel büszkélkedhet.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.