HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Hat hét – közönségtalálkozó Sümegen

2023. május 24. 15:15
Katartikus élményt nyújtott a Hat hét című film vetítése. Román Katalin játéka és Szakonyi Noémi rendezése a legjobb találkozás volt. 

Jellemek, sorsok, élethelyzetek, amelyek bármelyikünk életében előfordulhatnak. A film, egy gimnazista élsportoló lány mintegy fél évét mutatja be, mely alatt megküzd önmagával. Eldönti, örökbe adja-e nem kívánt gyermekét. A történet bárhol, bármilyen társadalmi közegben játszódhatna. Egy labilis anyával, egy kistestvérrel megosztott lakótelepi lakás, ahol a 17 éves lány figyel a legapróbb részletekre a húga körül. Apa nincs, sem nekik, sem a születendő gyermeknek. Egy jól szituált, örökbe fogadni szándékozó család, ahol minden megvan, ami egy gyermeknek kell. A történet folytatását pedig az olvasóra bízom. 

Román Katalin sümegi származású fiatal, első filmes színésznő játéka lenyűgöző volt. A közönségtalálkozón megosztott kulisszatitkok pedig megértették a közönséggel, hogy mennyi munka, alázat kell ahhoz, hogy egy ilyen szerepet eljátsszon egy fiatal színésznő, aki még nem édesanya, aki maga is korban nagyon közel áll a filmbéli karakteréhez. Ahhoz, hogy hiteles legyen, számos dolgot meg kellett tanulnia. Volt szülésfelkészítő tanfolyamon, járt terhes gondozáson. Mivel a Zsófi, profi asztaliteniszező Katalint az olimpiai válogatott készítette fel a szerepre, miközben az ő edzésükre járt. A tanulási folyamat kiválóan sikerült, hiszen olyan hitelesen alakította a tini lány Zsófit, hogy a film katartikus pontjain, és az utolsó döntéshelyzetben, amikor kiderül, hogy valóban lemond-e a gyermekéről, vagy mégis megtartja, nem csak vele izgult, hanem vele is sírt a nézőtér. 

Jelen volt a közönségtalálkozón Katalin gyermekkori tanára, Sarkadi Nagy Antalné Petőfi Színjátszó kör vezetője, aki méltán büszke egykori tanítványára. 

S hogy mi lesz a születendő baba sorsa? Hogyan küzd meg ezzel a nehéz élethelyzettel egy fiatal lány? Ki az aki mellette áll és segíti, jól támogatja a döntéshozatalban? Mi történik a szülést követő hat hétben? Mennyi dráma fér bele egy filmbe? Jut e bele mosoly is? Hogyan reagálnak a kortársak, hogyan az élsport világa? Minden kérdésre ott a válasz a filmben. Szívből ajánljuk édesanyának, édesapának, leendő édesanyának, édesapának, örökbe adó édesanyának, édesapának, örökbe fogadó édesanyának, édesapának, mindenkinek, akinek előítéletei vannak az örökbeadó szülőkkel szemben, előítéletei vannak a fiatal édesanyákkal szemben. 

A film a elnyerte a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díját, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. 

A Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Szereplők:
Román Katalin
Járó Zsuzsanna
Balsai Móni
Mészáros András
Györgyi Anna
Keresztesi Kitty
Takács Katalin

Alkotók:
Rendező:Szakonyi Noémi Veronika
Forgatókönyvíró:Vincze Máté Artur,Szakonyi Noémi Veronika,Daoud Dániel
Producer:Romwalter Judit
Zene: Sperling Andor
Operatőr: Dévényi Zoltán
Vágó: Hargittai László,Vághy Anna

További cikkek

A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A "most" hívószóra írt drámákat adta elő a tapolcai társulat
A Tamási Áron Művelődési Központ színtársulata idén is benevezett az Okuláré projektbe, hogy a nem kis kihívásnak maradéktalanul eleget téve három drámaíró egy témára írt egyfelvonásosait vigye a közönség elé.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen
A barokk kisvárosba ért a Hangszert a kézbe programsorozat, ami elsősorban a fiatal korosztályok számára igyekszik népszerűsíteni a zenét, a hangszeren való tanulást.
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.