HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Hat hét – közönségtalálkozó Sümegen

2023. május 24. 15:15
Katartikus élményt nyújtott a Hat hét című film vetítése. Román Katalin játéka és Szakonyi Noémi rendezése a legjobb találkozás volt. 

Jellemek, sorsok, élethelyzetek, amelyek bármelyikünk életében előfordulhatnak. A film, egy gimnazista élsportoló lány mintegy fél évét mutatja be, mely alatt megküzd önmagával. Eldönti, örökbe adja-e nem kívánt gyermekét. A történet bárhol, bármilyen társadalmi közegben játszódhatna. Egy labilis anyával, egy kistestvérrel megosztott lakótelepi lakás, ahol a 17 éves lány figyel a legapróbb részletekre a húga körül. Apa nincs, sem nekik, sem a születendő gyermeknek. Egy jól szituált, örökbe fogadni szándékozó család, ahol minden megvan, ami egy gyermeknek kell. A történet folytatását pedig az olvasóra bízom. 

Román Katalin sümegi származású fiatal, első filmes színésznő játéka lenyűgöző volt. A közönségtalálkozón megosztott kulisszatitkok pedig megértették a közönséggel, hogy mennyi munka, alázat kell ahhoz, hogy egy ilyen szerepet eljátsszon egy fiatal színésznő, aki még nem édesanya, aki maga is korban nagyon közel áll a filmbéli karakteréhez. Ahhoz, hogy hiteles legyen, számos dolgot meg kellett tanulnia. Volt szülésfelkészítő tanfolyamon, járt terhes gondozáson. Mivel a Zsófi, profi asztaliteniszező Katalint az olimpiai válogatott készítette fel a szerepre, miközben az ő edzésükre járt. A tanulási folyamat kiválóan sikerült, hiszen olyan hitelesen alakította a tini lány Zsófit, hogy a film katartikus pontjain, és az utolsó döntéshelyzetben, amikor kiderül, hogy valóban lemond-e a gyermekéről, vagy mégis megtartja, nem csak vele izgult, hanem vele is sírt a nézőtér. 

Jelen volt a közönségtalálkozón Katalin gyermekkori tanára, Sarkadi Nagy Antalné Petőfi Színjátszó kör vezetője, aki méltán büszke egykori tanítványára. 

S hogy mi lesz a születendő baba sorsa? Hogyan küzd meg ezzel a nehéz élethelyzettel egy fiatal lány? Ki az aki mellette áll és segíti, jól támogatja a döntéshozatalban? Mi történik a szülést követő hat hétben? Mennyi dráma fér bele egy filmbe? Jut e bele mosoly is? Hogyan reagálnak a kortársak, hogyan az élsport világa? Minden kérdésre ott a válasz a filmben. Szívből ajánljuk édesanyának, édesapának, leendő édesanyának, édesapának, örökbe adó édesanyának, édesapának, örökbe fogadó édesanyának, édesapának, mindenkinek, akinek előítéletei vannak az örökbeadó szülőkkel szemben, előítéletei vannak a fiatal édesanyákkal szemben. 

A film a elnyerte a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díját, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. 

A Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Szereplők:
Román Katalin
Járó Zsuzsanna
Balsai Móni
Mészáros András
Györgyi Anna
Keresztesi Kitty
Takács Katalin

Alkotók:
Rendező:Szakonyi Noémi Veronika
Forgatókönyvíró:Vincze Máté Artur,Szakonyi Noémi Veronika,Daoud Dániel
Producer:Romwalter Judit
Zene: Sperling Andor
Operatőr: Dévényi Zoltán
Vágó: Hargittai László,Vághy Anna

További cikkek

Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Idén 33 koncert, 38 szólista és 14 zenekar fellépése várja az érdeklődőket a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozaton július 13. és augusztus 1. között a Balatonnál és Tatán.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.
Művészetek Völgye - Több mint kétezer program az idei fesztiválon
Művészetek Völgye - Több mint kétezer program az idei fesztiválon
Teljes a 32. Művészetek Völgye programja: az összművészeti fesztivál csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb eseménnyel várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ
Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ
4 nap, 8 település, mintegy 100 program, több száz táncos, muzsikus és énekes, több ezer vendég. - írja a Balaton.hu