HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ

4 nap, 8 település, mintegy 100 program, több száz táncos, muzsikus és énekes, több ezer vendég. - írja a Balaton.hu

csodalatosbalaton.hucsodalatosbalaton.hu

Számokban ez a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által szervezett, II. Kőfeszt – A Szabad Táncház. De ennél sokkal több, hagyományőrzés, tisztelgés, örömzene, örömtánc.

A tavalyi nagysikerű (7. 500 látogató) premier után második alkalommal is a Káli-medence falvai adnak Pünkösdkor otthont ennek a különleges, nem mindennapi eseménynek.
ahol a kalotaszegi, széki, szatmári, mezőségi, gyimesi, vajdaszentiványi, felcsíki és szászcsávási muzsika csendül fel, melyeken a legjobb tánctanárok vezetésével lehet elsajátítani a tánclépéseket, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki részese lehessen a zenének és a táncnak.

A Kőfeszt – A szabad táncház hagyományőrzés, hiszen a vendégek között ott lesznek azok az idős mesterek, akik még őrzik az eredeti forrást, akiktől megtiszteltetés tanulni, de itt lesznek a fiatalok is, akik nem hagyják, hogy a magyar népzene, néptánc feledésbe merüljön. Eljön a Feketelakról Füstös János, Ördöngösfüzesről Hideg Anna, Magyarszovátból Dezső Erzsébet és Dezső Ilona, Gyimesfelsőlokból Tankó Eszter, Székről Filep Pál Márton, a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási banda és Kalotaszegről a Veszélyes banda.

A Kőfeszt – A szabad táncház egyben tisztelgés is az ősök és azok előtt, akik már nem lehetnek köztünk. A rendezvény első napján megemlékezünk a közelmúltban elhunyt Lengyel László „Türei” előtt, a Folkmozik keretein belül pedig – filmjeiken keresztül – Szomjas Györgyre és Halmos Bélára emlékezünk.

A Kőfeszt– A szabad táncház örömzene és örömtánc, mindemellett tanítás is. A produkciók jelentős részének az akusztikai hangzásban van az ereje. A tánc mindig az elvégzett munka jutalma volt a falvak, tájegységek hagyományában. És ha a pünkösdöt ünnepnek, jutalomnak tekintjük, akkor ez itt hatványozottan igaz.

kofeszt.hukofeszt.hu

Az esemény egyben befogadó is, hiszen a Magyar Zene Háza itt mutatja be a Magyarpalatkai banda koncertjét, de a KKKA Irodalmi és Képzőművészeti klubjai is önálló programelemmel jelentkeznek.

A rendezvény tánctanárai Berecz István, Hajdú Flórián és Sosovicza Fanni, Kádár Ignác és Nagypál Anett, Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske, valamint Csúri Ákos. Az énekeket Hideg Anna, Tankó Eszter. Dezső Erzsébet és Ilona, Fábián Éva, Dövényi Gergely, Navratil Andrea, Sőregi Anna, Somogyi Eszter és Nyitrai Marianna tanítja. Muzsikál az Üsztürü, Bajkó, Naszály, Erdőfű zenekar, Pál István Szalonna és bandája, Filep Pál Márton (Szék), a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, a Kalász banda, a Veszélyes banda, a Szászcsávási banda, a BorFolk és Mihó Attila. Táncegyüttesként Szabó. Csaba vezetésével a Tördemic táncegyüttes vesz rész, míg a nyitótáncot az abszolút amatőrökből és kezdőkből álló, a magyar néptánc iránti szerelemből és érdeklődésből munka után próbákra járó TITITÁ Táncműhely járja.

kofeszt.hukofeszt.hu

Minden rendezvényt kézműves-foglalkozás kísér, amelyen kosárfonástól a nemezelésen, faragáson, gyöngyfűzésen át a népviseletes baba készítéséig mindent csinálhat gyermek és felnőtt egyaránt.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat, a MOL- ÚJ EURÓPA ALAPÍTVÁNY és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat támogatásának köszönhetően a – családi programnak is kitűnő – rendezvény minden programja ingyen látogatható.
„Itt a muzsika, a tánc természetes közegében van és fontos, hogy nemcsak hagyományainkat, hanem emberi életeket és sorsokat is megismerhetünk. Mindenki azt csinálja, amit szeret. Nincsenek olyan szabályok, ami miatt az ember azt érezné, hogy nincs a helyén” – Pál István, „Szalonna”.

További cikkek

Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Harminchárom koncert lesz Klassz a pARTon
Idén 33 koncert, 38 szólista és 14 zenekar fellépése várja az érdeklődőket a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozaton július 13. és augusztus 1. között a Balatonnál és Tatán.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök-napi megemlékezést tartottak az idén húsz éves tapolcai Katonai emlékparkban és a szomszédos temetőben vasárnap kora délelőtt. A katonai hagyományőrzők részvétele, tiszteletadása mellett zajló ceremóniát a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület szervezte, megemlékező beszédet prof. dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori irodájának vezetője mondott. A Magyar Hősök Napja és az emlékpark 20 éves évfordulója alkalmából megtartott esemény rangját emelte a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrség zenekarának közreműködése is - írja a Tapolcai Média.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.
McDonald's étterem nyílhat Tapolcán
McDonald's étterem nyílhat Tapolcán
A város polgármestere a Facebookon számolt be a hírről.