HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 25.
//
Márk névnap

Különleges látványban lehet része annak, aki a nyári napfordulón a Balatonnál lesz

2023. május 31. 16:59
Lelépő.hu
A nyári napforduló június 21-én van, ekkor a leghosszabb a nappal. Ehhez az időponthoz hiedelmek, népszokások és különleges megfigyelések is társulnak országszerte, így a Balatonon is - írja a Lelépő.hu.

A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót. A Balatonnál pedig egy egészen különleges együttállást is megfigyelhetünk. Somogyi László túravezető szerint ugyanis a nyári napfordulókor

A BÁCSHEGYRŐL NÉZVE A LEMENŐ NAP A CSOBÁNC VÁRÁT ÉRINTI, MESÉS LÁTVÁNYT NYÚJTVA.

Érdemes tehát fontolóra venni egy naplementés kirándulást az év leghosszabb napján!

Lelépő, fotó: Somogyi László

További cikkek

Eredményt hirdettek a Kazinczy-napok zárásán
Eredményt hirdettek a Kazinczy-napok zárásán
Befejeződtek a Tapolcai Kazinczy Ferenc Általános Iskola által rendezett tanulmányi versenyek, amelynek eredményhirdetését a napokban tartották az intézményben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
A tapolcai alkotó, Szám Dorottya rajzait is beválogatták a Bajai Festők és Kézművesek „Baráti” Egyesület Érzések című kiállításának anyagába. A tárlat a közelmúltban nyílt meg Baján a Bácskai Művelődési Központban.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.