HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

A tapolcai gimnáziumban az intézményt alapító igazgatóra emlékeztek

2023. június 2. 15:44
A Batsányi János Gimnázium alapító igazgatójára, dr. Homér Jankára emlékeztek az alma materben, ahol leleplezték az igazgatóról készült domborművet. - olvasható a Tapolcai Média oldalán.

A tanév végéhez közeledve avatták fel a Batsányi János Gimnázium és Kollégium különtermében, az alapító igazgató, dr. Homér Janka domborművét. Az emléktárgy kihelyezésének fontosságát, Kaiser Mihály, Sümeg Város díszpolgára, a Kisfaludy Sándor Gimnázium Öregdiákok Baráti Körének elnöke viselte szívén, ugyanis a kalandos életutat bejárt Homér Janka egy ideig a sümegi gimnázium igazgatója is volt.

Az egybegyűlteket Varga Tiborné, a Batsányi Gimnázium igazgatója köszöntötte, majd a gimnázium alapításának történetét ismertette.

Az emlékezőket Varga Tiborné, a Batsányi Gimnázium igazgatója köszöntötte és beszédében ismertette a gimnázium történetét. – Hetvenhat esztendővel ezelőtt, lelkes tapolcai polgárok támogatásának köszönhetően született a döntés, melyet egy 1947- ből származó jegyzőkönyv így örökített meg: A községi képviselő testület a közóhajnak megfelelően úgy határoz, hogy Tapolcán gimnázium felállítását kezdeményezi. Majd négy esztendő szükségeltetett ahhoz, hogy a közakarat érvényesüljön és egyéni felajánlások és állami támogatások felhasználásával útjára induljon a gimnáziumi képzés Tapolcán.

A domborművet az alkotó Túri Török Tibor és Kaiser Mihály ÖDBK elnök leplezte le a közönség előtt fotó: hgA domborművet az alkotó Túri Török Tibor és Kaiser Mihály ÖDBK elnök leplezte le a közönség előtt fotó: hg

Fenyvesi Zoltán, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója a hagyományok ápolásának fontosságáról beszélt. Homér Janka munkásságát dr. Dövényi Zoltán, a Janus Pannonius Tudományegyetem professor emeritusa méltatta, és így fogalmazott: „- Homér Janka egész pályafutását figyelembe véve elmondható, hogy ő azok közé tartozott, aki ember tudott maradni az embertelenségben is.”

A dombormű Túri Török Tibor szobrászművész keze munkáját dicséri és mostantól a tapolcai gimnázium ékköve.