HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 24.
//
György névnap

Óriási fordulat Veszprémben, négy nap alatt 13 góllal javult a Telekom

2023. június 6. 10:52
Index
A Telekom Veszprém hazai pályán visszavágott a Pick Szegednek a múlt heti hatgólos vereségért, ezzel eldőlt, hogy harmadik mérkőzésen dől el a 2022–2023-as élvonalbeli férfi kézilabda-bajnokság aranycsatája. A finálé zárófelvonását pénteken rendezik meg az alapszakaszgyőztes szegediek otthonában. - írja az Index

Pénteken kisebb meglepetésre a Szeged magabiztos teljesítménnyel hatgólos sikert ért el a Veszprém ellen a bajnoki döntő első felvonásán. Az egyik együttes két győzelméig tartó aranycsata második felvonására a bakonyiak otthonában került sor, a házigazda vezetőedzője, Momir Ilics pedig fogadkozott, lesz itt még harmadik meccs is...

Azt nem mondhatnánk, hogy a Telekom ennek megfelelő, ellenállhatatlan lendülettel kezdte a találkozót, ám tény, az első percek adok-kapokja után saját kezébe vette az irányítást – és az ötödik percben már 5–2-re ellépett riválisától.

MTIMTI

Csakhogy a Szeged ennél jobban nem engedte ellépni a veszprémi együttest – mondjuk úgy, bejött Juan Carlos Pastor relatív korai időkérése. Sőt, az első negyedóra végéhez közelítve Bánhidi Bence lövésével ismét felzárkózott egyre a vendégcsapat (10–9). Nehéz lett volna meghatározni, melyik csapatnál lehet a lélektani fölény, hiszen éppen csak visszakapaszkodott a címvédő, Ilics Zoran, majd Rasmus Lauge villanásával ismét háromra növelte előnyét a házigazda...

Nagy iramot és látványos megoldásokat hozott a döntő második felvonása, de a Veszprém bárhogy próbálkozott, a Szeged tartotta a lépést. Igazi hullámvasutazás alakult ki, hol egyik, hol másik félnek akadt két-három erősebb perce, ennek megfelelően nyílt vagy csukódott harmonikaszerűen a különbség. Aztán a játékrész hajrájának kezdetén kissé megfeneklett a Veszprém támadójátéka: a házigazda több mint négy percen át nem tudott a kapuba találni, a Szeged pedig ezt kihasználva Bodó Richárd, majd Dean Bombac találatával egyenlített (16–16). A második perc óta először álltak egálra a felek.

MTIMTI

Továbbra is óriási volt a rohanás, a Szegednek pedig – ráadásul emberhátrányos szituációban – a semmiből adódott egy ziccere a vezetés megszerzéséhez, csakhogy Alustiza Imanol elbizonytalanodott a kulcspillanatban, ezzel megadva az esélyt Vladimir Cuparának a védésre...

A vendégek fordítása így elmaradt, a Veszprém pedig a pillanatnyi fásultságot lerázva magáról két gyors góllal biztosította, hogy a szünetnek, ha a lehető legminimálisabb különbséggel is, de előnyből mehessen neki (18–17).

A második félidő elején az tűnt kulcskérdésnek: vajon melyik csapatnál javul fel hamarabb a kapusteljesítmény? Az első játékrészt ugyanis mindössze öt védéssel hozta le Rodrigo Corrales és Cupara kettőse a hazai és néggyel Mikler Roland és Mirko Alilovic párosa a szegedi oldalon.

Mikler Nedim Remili, majd az első félidőben remekelő Dragan Pechmalbec ziccerét hárítva jelentkezett be arra, hogy a mérleg nyelve legyen, de a Szegednek ez sem volt elég az egyenlítéshez. Az elszórakozott helyzetekért pedig a 33. perc legvégén Ilics Zoran lerohanásból büntette meg a Szegedet (19–17). A vendégek az első félidő végét is tekintve több mint hétperces gólcsendbe süllyedtek, és ennek a kellemetlen pauzának emberelőnyben is csak nagy nehezen tudtak véget vetni...

MTIMTI

A védekezésre ezúttal egyik oldalon sem lehetett panasz, annál inkább a támadások befejezésére. Úgy telt el a második játékrész negyede, hogy egy-egy gól született csupán – annál több lett a technikai hiba, az eladott labda, megmosolyogtató bakiként a kétszer indulás. A Szeged hiába került gyors egymásutánban kétszer is emberelőnybe, nemhogy egyenlíteni nem tudott, még nőtt is a hátrány. Az utolsó tíz percnek újfent háromgólos mínuszról vágott neki a kék mezes társaság (22–19).

Ezúttal Cupara kapcsolt rá, rövid időn belül három védéssel. Erre építhetett a Veszprém, amely a 41. percre fordulva a meccsen először négy góllal is meglépett. Bjraki Már Elísson ötből az ötödik hetesét értékesítette ezen az estén. Elúszóban volt a meccs a vendégeknek, demoralizálandó ráadásul egy egész pályás gólt is kaptak Cuparától (24–19).

Immár öt és hat gólon „harmonikázott” a hazai fór, a szegedi arcok pedig egyre nagyobb tanácstalanságról árulkodtak. Visszagondolva, meglehet, az volt a kegyelemdöfés, amikor a visszafutó Lauge egy óriási szökkenéssel elcsípte a labdát Dean Bombac félpályán túlról érkező, üres kapus gólszerzési kísérleténél. Ott még visszajöhetett volna mínusz négyre a Pick, helyette fél perccel később már hat volt a csapatok között (28–22). 

A bakonyi együttes az utolsó tíz percet ötgólos előnnyel kezdte meg (29–24), innentől kezdve pedig már csak menedzselnie kellett az időt, minél hosszabban támadni, és a lehető legtovább késleltetni a szegedi válaszcsapásokat. Ezt pedig kellő higgadtsággal és felszabadultsággal végig is vitte Momir Ilics együttese. Sőt, végül kiütésesre is növelte a különbséget (34–27).

A Telekom Veszprém visszavágott a pénteki hatgólos vereségért, hazai pályán még nagyobb, hétgólos különbséggel nyert, így ezen a héten pénteken jöhet az újabb, mindent eldöntő döntős meccs.

Az érmeket Szegeden adják majd át – a kérdés az, melyik csapathoz melyik kollekcióból kerül majd.

KÉZILABDA, FÉRFI NB I
BAJNOKI DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 34–27 (18–17)


Ezzel az egyik fél két sikeréig tartó aranycsata állása: 1–1.
A párharc harmadik mérkőzését pénteken rendezik meg Szegeden.

További cikkek

A szurkolók ételosztással, jó hangulattal várják a rászorulókat és az érdeklődőket Tapolcán
A szurkolók ételosztással, jó hangulattal várják a rászorulókat és az érdeklődőket Tapolcán
A Telekom Veszprém Kézilabda Csapatának Tapolcai Szurkolói Csoportja szerdán lencsegulyással várta a rászorulókat a Fő téren.
Adventi gyertyagyújtás a Csolnoky Ferenc Kórházban
Adventi gyertyagyújtás a Csolnoky Ferenc Kórházban
Idén először – ám remélhetőleg hagyomány lesz belőle – közösen készül karácsony ünnepére Veszprém vármegye öt kórháza; az Ajkai Magyar Imre Kórház, a Tapolcai Deák Jenő Kórház, a Zirci Erzsébet Kórház, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, amely advent minden ünnepnapján a helyszínét is adja a megemlékezésnek.
Navracsics Tibor: Az igazság győz az igazságtalanság fölött
Navracsics Tibor: Az igazság győz az igazságtalanság fölött
Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az október 23-i ünnepségen a veszprémi várban.
A főépítészek találkoznak Veszprémben
A főépítészek találkoznak Veszprémben
Jövő héten több napon át Veszprémre szegeződik az építészeti szakma tekintete. Szeptember 13. és 15. között ugyanis a királynék városában rendezik meg a közel három évtizedes múltra visszatekintő Országos Főépítészeti Konferenciát. A keddi beharangozó sajtótájékoztatón az is kiderült, mi a jelentősége ennek a rendezvénynek az átlagemberek szempontjából is.
Lélegzetelállító artista produkciókkal találkozhatunk Veszprém közterein
Lélegzetelállító artista produkciókkal találkozhatunk Veszprém közterein
Izgalmas és formabontó kortárs cirkuszi produkciók bukkannak fel Veszprém közterein 2023. szeptember 17–23. között. A Together! címmel megrendezett előadás-sorozat az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jön létre négy ország 25 cirkuszművészének részvételével. Ebből kaptak most ízelítőt a budapesti járókelők az Erzsébet téren, Budapest Óriáskerekénél.