HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor

2023. június 9. 10:16
hirado.hu
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.

Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Business Forum 2023 rendezvényen Balatonfüreden úgy fogalmazott: sokaknak a Balaton csak egy egyszerű üdülőterület, amelyre nyaranta gondolnak, másoknak viszont olyan lakóterület, amely egyre rosszabb szociológiai mutatókkal rendelkezik.

Az ingatlanárak rendkívül magasak a térségben, így az itt élő fiataloknak nehézséget jelent megvásárolni első lakásukat, ezért a környezetvédelmi, turisztikai, kulturális problémák mellett életkezdési gondokról is beszélni kell a Balaton környékén – mondta. Ezért összefogásra és párbeszédre biztatta a gazdasági, kulturális és társadalmi szféra szereplőit.

A miniszter bemutatta a térség demográfiai változásait, köztük azt, hogy az országon belüli vándorlásnak egyik legjelentősebb célterülete a Budapest-Győr-Veszprém háromszög. Emellett a szuburbanizáció, a nagyobb városokból a környező településekre való népességkiáramlás is megfigyelhető, a térségben főként a Balaton keleti medencéjében.

Ezekre a folyamatokra az ingatlanpiac is reagál, Budapest, Győr és Debrecen mellett a Balatonnál a legmagasabbak az ingatlanárak. Emiatt nehéz a régióban életet kezdeni, és így egyre inkább elöregszik a Balaton térsége – mutatott rá Navracsics Tibor.

Jelezte: az aktuális uniós költségvetési időszakban kiemelt térségként jelenik meg a Balaton környéke, továbbá az Európa kulturális fővárosa programban Veszprém mellett a Bakony-Balaton régió 116 települése is részt vesz.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a 116 település együttműködése biztató, és remélte, hogy ezt a lendületet a következő években is fenn tudják tartani egy olyan térség érdekében, amely az itt élőknek élhető, az ide látogatóknak pedig vonzó maradhat.

További cikkek

Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora még mindig nem került be a hungarikumok közé, bár a kezdeményezés támogatói között már miniszter is található. Egyelőre azonban a június 18-án meghozott döntés van érvényben, amelyben a Hungarikum Bizottság elutasította a hungarikummá nyilvánításra vonatkozó beadványt.
Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Szisztematikusan építkező faluként jellemezte Bodorfát Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Magyar falu programban nyert eszközök ünnepélyes átadásán vett részt pénteken.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.