HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 13.
//
Szervác névnap

A Balatonnál is megkezdődik a szúnyogirtás

2023. június 27. 9:37
A héten tizenhárom vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyoggyérítés - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Budapest mellett, összesen 75 ezer hektáron, Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket érinti a gyérítés - tartalmazza a közlemény.

Mint írták: a Duna mentén Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Budapest és a Csepel-sziget környékén végeznek földi gyérítéseket, de sor kerül a Balaton és a Velencei-tó part menti településeire is.

Szintén  irtják a szúnyogokat a Bodrog, a Hernád és a Dráva mentén, Sopron környékén és Vas vármegye több településén. Csongrád-Csanád vármegyében pedig a múlt hétre tervezett, de a viharok miatt elmaradt  munkát pótolják.

A tájékoztatás szerint az esős, viharos időjárás kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Ezért olyan térségekben is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol csak ritkán fordul elő komolyabb "szúnyogártalom".

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést platós autókra szerelt permetezőgépekkel végzik a települések belterületén az esti és éjszakai órákban; a méhekre és más, nappal aktív beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer  nem jelent veszélyt az emberekre, állatokra, növényekre.

További cikkek

Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Több mint három héten keresztül fogadta a látogatókat a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Anne Frankról szóló kiállítás.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.
Életben tartják a lángot
Életben tartják a lángot
Nem sok település büszkélkedhet olyan magyar felmenővel, aki az egyetemes történelemben, a világtörténelemben és nemzetünk történelmében is letette névjegyét.