HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Újabb könyv a tapolcai zsidó borászdinasztiákról

Kedden este mutatták be a tapolcai ózsinagógában Hangodi László Zsidó Borászdinasztiák Tapolcán című könyvének második, bővített kiadását. A szerzővel együtt a felelős kiadó, Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke ismertette az új, igényes kötet elkészültének előzményeit, érintve annak tartalmát, majd az egyesület tevékenységéről is szó esett.

A könyv röviden bemutatja Tapolca 1703 és 1944 közötti társadalomtörténeti korvázlatát, a második fejezetben pedig a modern borászat és a bornagykereskedelem tapolcai kezdetét és virágkorát tárja fel az 1851-1914 közötti időszakot vizsgálva. A tapolcai zsidó borzászdinasztiákkal a harmadik fejezetben találkozhat az olvasó, ahol a Lessner, a Berger, a Frisch, a Mandl, a Marton, a Schwarcz és Steiner családok munkássága kerül előtérbe. Hangodi László külön kiemelte az említett családok generációról generációra szálló munkálkodását, amely élenjáró szerepet játszott abban, hogy a 19-20. század végére a város, mint térségi borászati- és borkereskedelmi központ az országos ismertség után európai hírnevet is szerzett.
Arról már Neszler Imre beszélt, hogy a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület, mint helyi civil szervezet igyekszik a lehető legnagyobb mértékben szolgálni Tapolca és az egész Balaton-felvidék fejlődését. - Rekonstrukciós és kulturális projektjeink tervezésében éppen úgy szerepet játszik a modernitás és a stílus, mint a régi értékek megőrzése. Első sikerünk kétségkívül Hangodi László Zsidó Borászdinasztiák Tapolcán című könyvének teltházas bemutatója volt 2019-ben, 2021 szeptemberében pedig kilenc botlatókő kaphatott helyet városszerte, emléket állítva azoknak a kiemelkedő tapolcai zsidó embereknek, akik a holokauszt áldozatai lettek. Jelenlegi legnagyobb projektünk a tapolcai ózsinagóga teljes felújítása - hangsúlyozta.
A könyv kapcsán a minőségi tartalom mellett külön felhívta a figyelmet annak igényes kivitelezésére, a szép fotóanyagra, illetve a magyar mellett elkészült angol nyelvű változatra.