HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

Fedezd fel a színház varázsát Sümeg szívében!

2023. szeptember 20. 10:01
A Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál reményeink szerint meg fogja mutatni azt, hogy hogyan van jelen az európaiságban a magyarság - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, az eseménysort támogató Európa Kulturális Fővárosa program irányítója a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatón.

Szeptember 22-23-24-én a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház háromnapos ünnepet szervez Kisfaludy Sándor költő születésének alkalmából, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program eseményeként.

A Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál Sümeg jellegzetességeiből, szellemi örökségéből táplálkozik. Ez a Balaton-felvidéki barokk kisváros a romantika bölcsője, itt az irodalom, a történelem évszázadok óta van jelen. A háromnapos rendezvénnyel is ezt a kulturális örökséget mutatja fel a város, miközben az itt élő helyi, de már országos hírű alkotókat is bevonja a programokba.

Végh László Sümeg város polgármestere a fesztiválról szólva kiemelte, hogy egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének a Kisfaludy-kultuszra helyezni. Ennek egyik fontos állomása a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál, amely ígérete szerint igazi kulturális csemege lesz a színház, az irodalom, a zene, a tánc és az alkotóművészet szerelmeseinek.

„A Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál reményeink szerint meg fogja mutatni azt, hogy hogyan van jelen az európaiságban a magyarság. Kisfaludy Sándor munkássága ennek remek példája lehet, mert ő életében és költészetében úgy volt európai, hogy magyar és úgy volt magyar, hogy európai”, hangsúlyozta Dr. Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program jó úton halad afelé, hogy a kitűzött céljait elérje és a tavaly már megrendezett események idén még népszerűbbek legyenek, tovább „ragyogjanak”.

A pénteki Fesztiválnyitó Művészpikniken neves alkotók, örömtáncosok és zenészek veszik birtokba Kisfaludy szülőházát. Kiállításokkal és helyi gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhetnek a vendégek. Este az Újvidéki Művészeti Akadémia Szutyok c. előadását láthatja a közönség.

Szombaton utcaszínházzal és Kisfaludy szüreti forgataggal várják az érdeklődőket. Családi programokkal, színes felvonulással, fúvószenekarokkal, néptáncosokkal, borlovagokkal, lovasokkal és a helyi közösséggel ünnepelhetnek együtt. Gólyalábas, tükör- és óriásbábos előadásokon, közösségi színházban vehetnek részt. Bepillanthatnak Kisfaludy badacsonyi szüretébe, és megnézhetik a Lázas hajnalok című rockballadát. Lenyűgöző Tűzshow után a Lóci játszik együttes koncertje és egy látványos fényfestés zárja a szombat estét. Vasárnap délután lesz utcaszínház és bábszínház, majd Berecz András mesél. A rendezvényt a Broadway Tánccsoport „Napot hoztam csillagot” című Omega táncszínháza zárja.

A részletes programsorozat megtalálható: sumeginfo.hu/esemenyek-sumeg/kisfaludy-2023-utcaszinhaz-fesztival