HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 14.
//
Bonifác névnap

Elismerték a nyugalmazott docens munkáját

2023. szeptember 22. 12:57
veol.hu
Pro Urbe díjat vehetett át Tóth Mariann, a Soproni Egyetem nyugalmazott docense Krisztin N. László polgármestertől a település érdekében kifejtett munkája elismeréseként.

Fotó: Szíjártó János/NaplóFotó: Szíjártó János/Napló

Amint az a méltatásban elhangzott, aktív éveiben számos hazai és nemzetközi kutatócsoport munkájában vett részt, eredményeit szaklapokban és könyvekben publikálta, több rangos kitüntetés kísérte pályáját. A képviselő-testület döntése azonban értelemszerűen badacsonytomaji tevékenységének szólt, ami már csak abból a szempontból sem meglepő, hogy a Balaton-parti települést immár ötvennyolc éve tekinti második otthonának. Az itteni családi nyaralóban tölti a nyarakat, ám a 2004-ben történt várossá avatás óta aktív részese a helyi kulturális életnek. Eleinte soproni tanítványai segítségével rendezett évfordulós ünnepségeket, majd megalapította a Himfy Irodalmi Kört. Koordinálta a magyar kultúra napja, a költészet napja és a történelmi évfordulók ünnepeit, a karácsonyi misztériumi játékokat, és szervezte a tomaji egykori írók és költők évfordulóit, borvacsorák műsorait. Konferálta a borheteket, a szüreti ünnepségeket, a városnapokat, kiállítások megnyitóit. Tagja a Nők a Balatonért Egyesület tomaji csoportjának, sokáig énekelt a kórusban is. A badacsonyi szüret különösen a szívéhez nőtt, így a Pro Urbe kitüntetés átadására jobb alkalmat találni sem lehetett volna. 

További cikkek

Megnyílt az Egry József Emlékmúzeum
Megnyílt az Egry József Emlékmúzeum
Jelentős érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit szombaton este a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum, ahol az önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy Egry-festmény öt év kihagyás után kiegészült a Laczkó Dezső Múzeumtól kapott további harminc alkotással.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.