HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 29.
//
Péter névnap

A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban

2023. szeptember 26. 8:57
Vehir.hu
A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette.

 Pataki Ági és Kajdi Csaba Fotó: Domján Attila Pataki Ági és Kajdi Csaba Fotó: Domján Attila

Elsőként a szembetűnő vendégösszeállításáról szólnék. Érdekes kettős, izgatottan vártam, hogyan tud majd egymásra csatlakozni Pataki Ági és Kajdi Csaba. Hamar kiderült, régóta jól ismerik egymást, s bár ez még elképzelhető volt szakmájukból adódóan, de egyértelművé vált az is, hogy nagyon jóban vannak. A jókedv, a másik helyzetbe hozása végig uralta a beszélgetést, miközben értékes gondolatokkal gazdagodhattunk.

András Ferenc a beszélgetés elején rögtön az első „szép élményükre” kérdezett rá, vagyis, hogy milyen emlék fűzi őket a szépséghez. Pataki Áginak már gyerekként jövendölték: „te úgyis a szépségedből fogsz megélni”. Ez akkoriban elgondolkoztatta Ágit, s bár húsz évig élt a modellkedésből, később filmproducer lett, s mindig ügyelt arra, hogy a szépség mellett más értékeket is a magénak tudjon.

Hamar szóba került, hogy a szépségnek milyen árnyoldalai lehetnek tehát. Ági szerint alig akad néhány, de az biztos, hogy sokan a szépséget összekötik a butasággal. Ági szerint sok embernek a fejében a mai napig a buta nővel párosítva él a szép nő jelensége. Rávilágított, ő mindig próbált ennek ellen menni.

Kajdi Csabánál is hasonló tapasztalatok voltak, aki fiatalon az Egyesült Államokba ment. Ott rendszeresen találkozott a jelenséggel, miszerint helyesnek ítélték meg külsőjét, megjelenését, de őt zavarta, hogy csupán ennyit látnak benne. Ezért kiemelt gyorsasággal kezdett el angolt tanulni, hogy legalább reagálni tudjon az ilyen jellegű megnyilvánulásokra. Azóta persze több nyelven beszél, franciául például anyanyelvi szinten.

András FerencAndrás Ferenc

András Ferenc megjegyezte: érdekes, hogy a szépség kapcsán mindkét vendég rögtön az emberi szépségről kezdett el beszélni, noha ennél tágabb a kép. Kajdi ezután a képzőművészet területét is behozta. Aki jobban ismeri az influenszert, tudhatja, volt festő a családjában, s neki is rendkívül fontos ez a művészeti ág. Itt mélyebben terítékre került a szépség ábrázolása is.

A filozófus rákérdezett arra, mennyire eltérő egy-egy kultúrában a szépség idea. Erre személyes tapasztalatokat is hoztak. Kiderült, bár Európában inkább a barnabőrt részesítik előnyben, Japánban minél fehérebb valaki, annál szebbnek számít. Ez csupán egy példa, amit Pataki és Kajdi látott, de rengeteg eltérő ideát lehetne mondani, például a vékony-telt kettősét behozva.

Szó esett arról is, hogy a modellszakmában óvatosan kell bánni saját hiúságunkkal: fel kell ismerni, hogy üzletről van szó, s nem szabad bedőlni egyes ígéreteknek, barátságoknak, hanem két lábbal a földön kell maradni, hogy átlássanak minden helyzetet. Nem könnyű szakma, világított rá Kajdi, s neki mindig is az volt a feladata, hogy megvédje az ügynökségében dolgozó modelleket.

András Ferenc az idő fogalmát is behozta. Pataki Ági szerint fel kell hagyni azzal, hogy az öregség nem szép, s szembe kell szállni az idővel. Kifejtette, mindig lehet találni valamit, amivel karban tarthatjuk magunkat, s ha az ember önmagában boldog, az is megmutatkozik kisugárzásán. A kiegyensúlyozottság, a harmónia mind eszköze lehet a szépségnek, de Pataki a szépségápolási termékeket is erősen ajánlja, törődve így a külső és belső szépséggel egyaránt.