HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

A hetvenéves Bródy és ötven éve érettségizett diákjai

2023. október 1. 8:44
VEOL.hu
Az ország különböző részein és külföldön élő egykori diáktársaknak szólt a meghívó az ötvenéves érettségi találkozóra.

Hetven éve indult el a tanítás az ajkai gimnáziumbanHetven éve indult el a tanítás az ajkai gimnáziumban

Az eseményről az egyik résztvevő, Stolár Mihály számolt be a Naplónak. Amint elmondta, a fél évszázados jubileum különlegességét növelte, hogy alma máterükben, az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban 70 évvel ezelőtt indult el az első tanév.

– Ezúttal a találkozót már nem nevezhettük rendhagyó osztályfőnöki órának, pedig anno két osztályfőnökünk is volt. Előbb Unger Endréné Gyöngyi, aki bőrgyógyász férjét követte Algériába, a negyedik évfolyamtól pedig Szűcs Ferenc, akit a diákság – a tiszteletet sem mellőzve – csak Vaszilnak nevezett. Róluk, többi egykori tanárunkról és a már nem élő hat diáktársunkról kegyelettel emlékeztünk meg. A felejthetetlen élmények felidézése vitt vissza minket az 1969-73-as időszakba. Felelevenítettük a diákcsínyeket, amelyeket egymással és tanárainkkal szemben követtünk el. Szóba kerültek a tanteremben órák után táblaszivaccsal vívott focimérkőzések, amelynek következménye az volt, hogy másnap a parketta viaszát magába szívó szivaccsal letörölt táblára nem lehetett krétával írni. Felidéztük az osztálykirándulásokat, az őszi mezőgazdasági munkákat, az emlékezetes építőtáborokat, az izgalmas tanórákat, amelyekről jó néhány történetet meséltünk. Számba vettük azt a 42 tanulót, akik a négy év alatt az osztályunkban tanultak, végül 34-en érettségiztünk. Tovább folytattuk a tanulmányokat, hogy közgazdász, katonatiszt, műszerész, vagy éppen orvos, matematikus, mérnök, pedagógus, egészségügyi dolgozó válhasson belőlünk. A jó kedvvel, sok humorral fűszerezett, ugyanakkor tartalmas találkozónkon megállapítottuk, hogy a tanárainkon keresztül kapott hatások nagyban segítettek bennünket abban, hogy ma már nyugdíjasként elégedettséggel tekinthetünk vissza aktív éveinkre – mondta el Stolár Mihály. 

További cikkek

Sokat hozott az Európa Kulturális Fővárosa
Sokat hozott az Európa Kulturális Fővárosa
A sümegi térség számára is óriási lehetőségeket hozott, hogy a Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselte.
A neheze még hátravan Gaál Zsókáéknak
A neheze még hátravan Gaál Zsókáéknak
Összesen 183 női és 197 férficsapat indult és küzd meg az érmekért a 45. sakkolimpián, Budapesten. A viadal a felénél tart, mostani cikkünkben áttekintjük, hogy állnak Gaál Zsókáék és a többiek.
Nagyüzemi módszerekkel termesztette a marihuánát - aztán jöttek a rendőrök
Nagyüzemi módszerekkel termesztette a marihuánát - aztán jöttek a rendőrök
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki a 2023 decemberét megelőzően hosszabb időn keresztül marihuánát termesztett az egyik Ajka környéki faluban.
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.