HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 18.
//
Erik névnap

Trófeák szemléje és Hubertus mise az Uzsai Erdészetnél

2023. október 17. 7:27
Idén októberben immár kilencedik alkalommal invitálta trófeaszemlére és vadászmisére a szakmai és civil érdeklődőket a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatósága az Úrbéri vadászházhoz. A szemlén 31 bőgésben elejtett gímszarvas trófeáját mutatták be és bírálták.

A gímszarvasok szeptemberi bőgési szezonjának lezárásaként közel egy évtizede tartja meg ünnepélyes rendezvényét az erdészet, amely működési területének egy jelentős része közigazgatásilagTapolcához tartozik.A megjelenteket elsőként Szabó László, a Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Beszédében szólt az elmúlt időszak vadgazdálkodását nehezítő körülményekről, a szeszélyes időjárásról, a lakossági tűzifa program miatti megnövekedett emberi zavarásról és a COVID miatt elmaradt vendégvadászokról. Ugyanakkor kiemelte, hogy a közel egy évtizede elkezdett és tudatosan folytatott szakmai munka gyümölcse kezd beérni, ami  az elért eredményekben jól tükröződik. Köszönetét fejezte ki az Igazgatóság szakszemélyzetének a magas színvonalú munkáért.

Vezsenyi Imre vadgazdálkodási osztályvezető Fekete István és más neves vadászírók gondolatai megidézése mellett az idei év konkrét számairól is beszélt. A szemlén 31 bőgésben elejtett gímszarvas trófeáját mutatták be, amelyek átlagsúlya 5,2 kg,a legnagyobb trófeasúly pedig 10,16 kg volt. Az elejtett gímbikák 7%-a arany, 13%-a ezüst, 50%-a bronzérmet érdemelt ki a hivatalos bírálaton.

A hagyományos Hubertusz misét dr. Renner Sándor zalahalápi plébános mutatta be. A vadászok védőszentje, Szent Hubertus élettörténetét felidézve hívta fel a jelen lévők figyelmét az ember felelősségére a teremtett világ, benne a vadon élő állatok iránt. A mise után, a vadász kürtösök szignálját követően Simon Sándor, az Uzsai Erdészeti Igazgatóság igazgatója köszönte meg a részvételt mindenkinek és invitálta a megjelenteket a trófeák megtekintésére valamint kötetlen szakmai és baráti beszélgetésre. /Dr. Décsey S./