HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 18.
//
Erik névnap

Időutazás és korabeli ételek, italok a sümegi Várcsárdában

2023. október 23. 7:40
VEOL.hu
Kisfaludy Mórról, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legkiválóbb dandártábornokáról beszélt Kedves Gyula ezredes, hadtörténész a Kisfaludy-esten a sümegi Várcsárdában, amit az említett esemény 175. évfordulója alkalmából rendeztek október 20-án este.

Papp Imre várkapitány (középen) feleségével, Krisztinával és Böjte Éva szállodaigazgatóval huszárok között a Várcsárdánál  Fotó: Kovács Erika/NaplóPapp Imre várkapitány (középen) feleségével, Krisztinával és Böjte Éva szállodaigazgatóval huszárok között a Várcsárdánál Fotó: Kovács Erika/Napló

– Kisfaludy Mór, aki Sümeg egyik legkiválóbb polgára volt, kiemelkedő példája a kitűnő katonai képzést kapott középnemességnek, mely nélkül nem lehetett volna megvívni a forradalmat és szabadságharcot, fogalmazott Kedves Gyula. A hadtörténész hozzátette, a neves személyiség az említett harcok előtt Sümegen gazdálkodott, majd ott is élt.

Elhangzott továbbá, Kisfaludy Mórról három esten beszélnek majd Sümegen, ezúttal arról hallottak érdekes előadást az emberek, hogyan lett egy sümegi gazdálkodóból sikeres katonai vezető. Mór eleinte gazdálkodott, majd a sümegi főtéren toborozta a katonákat, és lett belőle a forradalom és szabadságharc egyik legkiválóbb dandártábornoka. Mór öt évig testőrszolgálatot látott el Bécsben, ahol a magyar katonai felsőoktatásban képezte magát, ily módon a legmagasabb szintű elméleti és gyakorlati katonai tudásra tett szert.

A Kisfaludy-esten Sümegi Kata köszöntötte az érkezőket, akiknek alkalomhoz illő ételt és italt kínáltak. Az ételekről Kovács Lászlóné, az egyes fogásokhoz illő italokról pedig Tóth Tamás beszélt. Az esten mindenki térítés nélkül megtekinthette a múzeumban Európa leggazdagabb hintógyűjteményét. 

Kovács Erika