HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

A színpadra született a tapolcai néptáncos: rockballada főszerepében is bizonyít Barbara

2023. október 27. 10:05
VEOL.hu
Több alkalommal mutatták be sikerrel a Lázas hajnalok című zenés-táncos darabot a Balaton-felvidéken sümegi és tapolcai amatőr színjátszók előadásában. A darabot N. Horváth Erzsébet rendezte, amelyben a tizennyolc éves Perger Barbara játszotta a főszerepet. A tapolcai lány tehetségéhez nem fér kétség, így nem meglepő, hogy tulajdonképpen születése óta színpadra, színészi pályára készül.

Perger Barbara tehetségéhez nem fér kétség, így nem meglepő, hogy színpadra, színészi pályára készül  Fotó: Szijártó JánosPerger Barbara tehetségéhez nem fér kétség, így nem meglepő, hogy színpadra, színészi pályára készül Fotó: Szijártó János

− Több alkalommal szerepeltem már színpadon, de a Lázas hajnalok annyiban más, mint a korábbiak, hogy itt főszerepet kaptam. Nagyon élveztem az egészet, s a pozitív visszajelzések megerősítették bennem azt az elhatározást, hogy erre a pályára tegyem fel az életem. Az idén érettségiztem, szándékosan hagyok ki egy évet, hogy jövőre a lehető legfelkészültebben jelentkezhessek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Nem is gondolkodtam az idei felvételiben, mert nem szerettem volna csalódni. Vannak fellépéseim, szerepléseim, s ezek mellett gőzerővel készülök a jövő évi nagy megmérettetésre, ami nem lesz könnyű, de bízom a sikerben - mondta Barbara.

A fiatal lány édesanyja Rita, egyébként ismert néptáncos Tapolcán, ahogy a család több tagjáról is el lehet mondani ugyanezt. Volt honnan, kitől örökölnie tehetséget, s azokat a géneket, amelyek a színpad irányába terelik gyermekkora óta.

Barbara már óvodásként néptáncolt, majd általános iskolában is folytatta, gimnazistaként énekelt is, a hangszertanulás pedig szintén végig kísérte életét. Egy ideig táncolt a Tördemic Néptáncegyüttesben, számos fellépésen láthatta a közönség. Ami a zeneiskolai éveket illeti, oda a mai napig jár. Cselló a fő hangszere, tizenkét év után váltott nagybőgőre és emellett éneket is tanul. Vonós zenekarban csellózik, órákon bőgőzik, a színpadon a próza mellett énekel, s ha szükséges gitározik is.

Napjai tanulással, gyakorlással, fellépésekre való felkészüléssel telnek, de ami a legfontosabb, tudatosan készül a jövő évi felvételire, ahova vinni kell tizenöt verset, öt monológot és öt dalt, s mindezt különböző műfajból. Nem fél ettől, hiszen nagyon gyorsan, könnyen tanul, és ami nem hátrány, szülei büszkék rá, mindenben maximálisan támogatják. Ő pedig eldöntötte, színész lesz, nem is akar másra gondolni. 

Szijártó János