HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

A gazdaságot erősíti az ajkai ipari park infrastruktúrafejlesztése

A város mindig a magyar gazdaság egyik motorja volt, ezt a vezető szerepét segít megőrizni és tovább erősíteni a Főnix Ipari Park infrastruktúra fejlesztése, amelynek az első üteme véget ért. A záróprogramot október 27-én tartották a városházán. A beruházáshoz a Magyar Állam és az Európai Unió 376 millió forint támogatást biztosított.

Fotó: Gyarmati LászlóFotó: Gyarmati László

Schwartz Béla polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Főnix Ipari Park intenzíven fejlődik. A terület fejlesztésére három projektet nyertek, amelyből kettő Top, a harmadik Top plusz pályázat, amelyek keretében összesen  1,9 milliárd forintot kaptak. Az első projektet október 27-én adták át, a másik kettő folyamatban van.

– Óriási szerencsénk, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az országgyűlési képviselőnk, nem volt rossz korábban sem az ipari park, de ezzel a fejlesztéssel még vonzóbbá tudjuk tenni a befektetők előtt – tette hozzá a polgármester. 

Havonta jelentkeznek a befektetők, nagy az érdeklődés, szerződést még senkivel nem kötöttek, de remélik, hogy a fejlesztéseket követően olyan befektetők érkeznek, akikkel a magyar gazdaság élvonalába kerülhetnek. 

Navracsics Tibor miniszter kijelentette, hogy Ajka mindig a magyar gazdaság egyik motorja volt, a területi nagyságát és lakosságszámát lényegesen meghaladó mértékben járult hozzá a költségvetéshez és az ipari termeléshez. A hagyományok is kötelezik Ajkát arra, hogy ismét egy olyan ipari központtá váljon a Dunántúlon, amely a magyar gazdaság fontos oszlopa. 

– Öröm számomra, hogy tudom ezt segíteni a Főnix Ipari Park fejlesztésével, abban bízunk, hogy külföldi befektetők is jönnek – mondta a miniszter. – Tavaly a választási kampány során, amikor Palkovics miniszter úr Ajkán járt, már szó esett arról, hogy erősíteni kell a város jelenlétét  az autógyártásban, illetve az ahhoz kötődő iparágakban. Bízunk abban, hogy az érdeklődők között lesznek az ágazathoz illeszkedők is, és Ajka továbbra is meghatározó ipari központ lesz a térségben. 

Vingelman József, a projekt vezetője a beruházásról róla szólva elmondta, hogy a fejlesztés keretében elkészültek az útfelújítások csaknem két kilométeren, épült egy új, több mint egy kilométer hosszú út, és elkészült a csapadékvíz-elvezetés is. Megépült az ivóvíz-gerincvezeték, a szennyvíz-gerincvezeték és -átemelő, az elektromos hálózat, a gázgerincvezeték, a közvilágítás és az elektromos autótöltő. Az ipari park északkeleti szektorában elsősorban mikro- és kisvállalkozások részére több mint 50, jellemzően 1500 négyzetméter területű, teljes infrastruktúrával ellátott ingatlant alakítottak ki. 

Tisler Anna