HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 14.
//
Bonifác névnap

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes megmutatta az elfeledett Balaton-felvidéki mesterségeket

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes első saját szervezésű rendezvényének adott otthont a badacsonytomaji általános iskola. A programot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nyertes minipályázata tette lehetővé.

A Mesterségem címere elnevezésű program célja a régi, elfeledett Balaton-felvidéki mesterségek bemutatása volt - olvashatjuk a néptáncegyüttes Facebook oldalán. Badacsonytomajon azokat a mesterségeket mutatták be, melyek az idők folyamán kikoptak a mindennapokból, így és az ifjabb generációk előtt már kevésbé ismertek. 

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes első saját szervezésű rendezvényét hozta el új működési helyére Badacsonytomajra, melyet az iskola fogadott be szombaton délutánra.

"Együttesünk küldetésének tekinti a hagyományok ápolását, ezért ide Badacsonytomajra azokat a mesterségeket hoztuk el, melyek az idők folyamán „kikoptak” a mindennapokból, - hogy azt itt bemutassuk, megőrizzük és átadjuk az ifjabb generációk számára" - írták Facebook oldalukon. Miként azt is, hogy  a rendezvény létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyertes Minipályázat tette lehetővé, melyet közösen az ötletgazda badacsonytördemici „Jövőnkért Egyesülettel” valósítottak meg.

A találka kezdetén Sellyei Gábor borász mutatta be interaktív előadásában a vincellér mesterséget. Ezeknek a szakembereknek nemcsak érteniük kellett a szőlőhöz, annak betegségeihez, a kezelésükhöz, de a borhoz is, és ők irányították a szőlőmunkások munkáját is. Megtudtuk, hogy mi az a bakhát, a barázda, a maligán, a rézgálic illetve, hogy Tapolcán az 1800-as években még vincellérképző is működött. A Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Őrző Baráti Társaság kedves hölgyei nemcsak egy csodálatos kiállítást hoztak el munkáikból, de segítségükkel bárki kipróbálhatta a csipkeverés igen bonyolult fortélyait is. Troják Zsuzsann bőrműves és fia, Kropf Milán fafaragó asztalai körül folyamatos teltház volt. Igen sokan kipróbálták a bőrös technikákat, illetve a fafaragás teljesen beszippantotta a fiatal fiúkat. Volt olyan fiatal, aki órákig ott ragadt és mélyült el az alkotásban. Némethné Jobbágy Anna csodálatos csuhé alkotásai is nagyon sok érdeklődőt vonzottak, és sokan ki is próbálták azok elkészítését, csakúgy, mint a népi bútorfestéssel foglalkozó Nagypál Béláné Zsóka kiállított termékeit is rengetegen megcsodálták, és kézműves asztala is folyamatosan vonzotta a kicsiket-nagyokat. Hekli Virág néptáncosunk régóta foglalkozik gyöngyfűzéssel, melyet most először hozott el a rendezvényre. Pákay Zsoltné Andi segítségével szőlővesszőből és termésekből készültek ajtókopogtatók, a legkisebbekkel pedig egyik néptáncos anyuka, Nagy Péterné Hegyi Eszter készített őszi röppentyűket. A Naszály zenekar estig húzta a talpalávalót a táncosok nagy örömére!

Mint a szervezők ígérték, folytatás következik: hamarosan jön a  TÉLI TOMAJI TALÁLKA!

További cikkek

Megnyílt az Egry József Emlékmúzeum
Megnyílt az Egry József Emlékmúzeum
Jelentős érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit szombaton este a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum, ahol az önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy Egry-festmény öt év kihagyás után kiegészült a Laczkó Dezső Múzeumtól kapott további harminc alkotással.
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Két év után újra felbolydult a város, sőt az egész ország. Május 11-én rendezték meg a 4. Nemzetközi Ikarus Találkozót. Eddig minden évben részt vettünk az eseményen, s bizton állítjuk, a látogatók száma folyamatosan nő. Az Ikarus márka hírnevet, rangot jelentett egykor nemzetközi szinten – a szocialista táboron kívül is! – a jelennek-jövőnek megőrzött, karbantartott autóbuszok értéke, patinája vitathatatlan.
Zenés est a tízéves Jubilate karral
Zenés est a tízéves Jubilate karral
A Zenés esték programsorozat keretében az idén tízéves Jubilate női kar szórakoztatta az érdeklődőket a Nagy László Városi Művelődési Központ Kiállítótermében.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.