HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 5.
//
Györgyi névnap

Ágyúszóval nyitották meg a kiállítást: színes üvegeken csillog a sümegi vár

2023. november 5. 8:27
VEOL.hu
Grófné Papp Ilona, a sümegi Várcsárda vezetője ötlete nyomán és Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője jóvoltából 46 hazai és külföldi üvegfestő több mint 70 alkotásából Sümeg Art, modern üvegfestészet címmel nyitottak kiállítást a sümegi várban november 3-án, pénteken. A különleges tárlatot márciusig lehet megtekinteni.

Fotó: Kovács ErikaFotó: Kovács Erika

 

Végh László polgármester rámutatott, a sümegi vár méltó helyszíne a kiállításoknak. A település pedig már régebb óta meghatározó az üvegfestésben, illetve az ezzel kapcsolatos művészetben. A város elöljárója kifejtette, a névhasználat kapcsán örömmel járult hozzá ahhoz, hogy a kiállításra Sümeg Art néven többnyelvű kiadványt állítottak össze, benne a tárlattal és a várral kapcsolatos információkkal. Méltatta a kiállítást Turcsi Tamás várnagy, majd kiemelte, külön öröm számára, hogy ennyi művészt megihletett a vár, a történelmi falak hangulata, az időutazás. – Ezeket a szépségeket és értékeket ezúttal gyönyörű alkotásokon lehet látni, fogalmazott.

Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az alkotás mindig jelen van az életében. Goldschmied Andrea, a kiállítás megszervezője felidézte, évek óta Sümegcsehin él, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a táj természeti értékei, a vár szépsége és a művészet találkozzon egymással. – Az, hogy ez a történelmi falak között valósulhat meg, külön nagy öröm, hangsúlyozta Andrea. Mint megtudtuk, Sümegcsehin találkoztak egymással nyáron az üvegfestők – köztük a legfiatalabb kilencéves, a legidősebb 80 feletti –, és együtt alkottak, fókuszba állítva a sümegi várat, a lovagokat.

Az ünnepi gondolatok után Végh László polgármester az alkalomhoz illően ágyúszóval nyitotta meg a kiállítást. Grófné Papp Ilona ötletgazda lapunknak azt mondta, a legméltóbb helyen mutatják be a művészek gyönyörű alkotásaikat.

Kovács Erika