HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 5.
//
Györgyi névnap

Üvegfestők képei gazdagítják a sümegi vár kiállítását

2023. november 10. 13:39
Pető-Koós Rita
Sümeg térsége, a vár és a hozzá kapcsolható, történelmi témák jelennek meg azokon az üvegképeken, melyeket az Üvegfestő iskola tagjai készítettek.

A Sümegi kiállítás megálmodója, Goldsmied Andrea egy festőtáborban ismerte meg Vadász Orsolyát, az üvegfestő iskola vezetőjét. Együtt határozták el, hogy a sümegi, történelmi környezetben bemutatót tartanak a modern üvegfestészetből. Papp Imre, a sümegi vár kapitánya, a  Hotel Kapitány Wellness  igazgatója, Böjte Éva, Turcsi Tamás várnagy és Grófné Papp Ilona, a Várcsárda vezetője örömmel fogadták a kezdeményezést. Egyetlen kérésük az volt, hogy a kiállítás témája a Sümegi vár illetve hozzá kapcsolható történelmi esemény legyenek.  És így is lett.  A festmények különlegessége, hogy 40 cm-es kör alapra készültek, keret nélkül, melyek faliképként és ablakképként is funkcionálnak. Amikor a nap fénye átvilágít rajtuk, a képek gyönyörű, színes fénymozaikokkal díszíti a szoba falait.

A kiállítás minden egyes darabja megvásárolható, és a befolyt összegből támogatást kap a Sümegi Vár Egyesület. Az első képet Végh László polgármester vásárolta meg a város számára. Az üvegfestmény egy lovagot ábrázol, akinek páncélján a város címere látható. Végh László elmondta, hogy az alkotás kifejezi Sümeg történelmi szerepét a térségben.

Pető-Koós Rita