HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Sümeg ünnepelt

2024. január 7. 10:27
Veol.hu
Negyven éve nyilvánították ismét várossá Sümeget, így a hagyományos városnap ezúttal a jubileum jegyében zajlott szombaton délután a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, ahol hagyományosan kitüntetésekkel ismerték el a kiemelkedő munkát végzők teljesítményét.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter „boldog újjászületési" napot kívánt Sümegnek  Fotó: Szijártó JánosNavracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter „boldog újjászületési" napot kívánt Sümegnek Fotó: Szijártó János

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő az alkalomhoz igazodva „boldog újjászületési" napot kívánt beszéde elején. 

– Sümeg negyven éve kapta vissza azt a városi rangot, amelyet az évszázadok során kiérdemelt, amelyért nemzedékek tucatjai dolgoztak, s amit egyfajta késő bocsánatkérésként vehetett vissza 1984-ben. Az akkori Magyarországon persze nem a történelmi hagyományok tiszteletéről volt túlnyomórészt szó, hanem a városfejlesztésen belül is lakótelepek bővítéséről, történelmi városmagok szétzúzásáról, emberek áttelepítéséről, iparosításról, a szocialista embertípus kialakításáról. Azóta már tudjuk, hogy azok az utópiák inkább disztópiák voltak, azok az elképzelések inkább fenyegetésekké váltak, az adott esetben jó szándékú boldogítási tervek, amelyek a közösségeket, az embereket alapjaiban akarták újraalkotni, katasztrófává váltak. Ma, negyven évvel később, szerencsére már nem kárpótlásról, nem méltánytalanságról, hanem lehetőségről beszélhetünk. Lehetőségről, amely itt áll Sümeg előtt, hogy a város ismét elfoglalhassa méltó helyét a jelen és a jövő kultúrtörténetében, gazdaságában, társadalmi életében – fogalmazott a miniszter.

Végh László polgármester ünnepi beszédében köszönetet mondott a régi nagy elődöknek azért a kulturális és történelmi hagyatékért, amelye ma is büszkék az itt élők, majd a korábbi polgármestereknek és a város lakosságának azért, hogy az elmúlt negyven esztendőben oly sok nehézségen át mostanra virágzó, élhető várossá válhatott Sümeg.

A jubileumi ünnepségen hagyományosan városi kitüntetéseket is átadtak. A képviselő-testület Adorján Géza részére posztumusz díszpolgári címet adományozott, a sümegi zeneiskola elindításában, a város zenei és kulturális életének fellendítésében és a helyi közoktatás területén végzett kimagasló munkássága elismeréseként. Az elismerést özvegye vette át Végh László polgármestertől és Kiss Csilla Magdolna jegyzőtől. Borbás Balázs motokrosszversenyző és Molnár Bátor történelmi íjász, illetve küzdősportoló Jó tanuló – jó sportoló elismerést, Iván Bence röplabdázó és Pálfi Tamás egyéni vállalkozó Sümeg városért-emlékplakettet, Kántor Ferencné tanító Kisfaludy Sándor-emlékplakettet, Marton Istvánné Közigazgatásáért-emlékérmet vehetett át. Az ünnepségen közreműködött a Radetzky Lovas Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Broadway Táncegyüttes, a Szegedy Róza Női Kar, a Balance Táncegyüttes és Pintér Zoltán énekes.

 Fotó: Szijártó JánosA városnapon nyitották meg Sümeg régen és ma címmel Szabó Sarolta és Mérnyei Emília közös kiállítását, ahol Szabó Sarolta, egykori rajztanárnő tollrajzait és Mérnyei Emília napjainkban készült fotóit tekintették meg az érdeklődők a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

Szijártó János

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Névváltoztatást tervez a sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor rövidesen Sümeg egykori mecénása, jótevője, Ramassetter Vince nevét viseli majd a borrend.