HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

Tisztelet és emlékezés a doni áttörés évfordulóján

2024. január 9. 9:20
Veol.hu
Szentmisén emlékeznek meg a II. magyar hadtest Don-kanyarban elesett áldozatairól a badacsonytomaji Szent Imre római katolikus templomban január 13-án, szombaton 18 órakor.

A misét Bedy Imre plébános celebrálja, majd a program koszorúzással és mécsesek gyújtásával folytatódik a második világháborús emlékoszlopnál. A hazánk szempontjából tragikus esemény 81. évfordulója alkalmából Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye felhívást intézett a lakosság felé. Eszerint keresik az érintett családokat, hogy emlékplakett átadásával fejezzék ki tiszteletüket a Don-kanyarban elesett badacsonytomaji áldozatok leszármazottainak január 13-án.

A képen a tábori lelkész családnak írt levele és Vastagh Gyula tizedes látható, amelyet egy korábbi badacsonytomaji kiállításon tekinthettek meg az érdeklődők Forrás: archív1942 januárjában az akkor mintegy 210 ezer fővel kivonuló magyar hadsereg személyi állományának közel kétharmadát veszítette el. Sok család számára csak egy levél jött a fiú, a testvér, a nagybácsi, az édesapa elhunytáról, de az „eltűntek” hozzátartozói még azt sem kaptak.

A badacsonytomaji Vastagh Gyula tizedes még 1942 decemberében nyírfakéregre írt üdvözletében „boldog karácsonyi ünnepeket” kívánt családjának. A papírt helyettesítő felületre még egy kis karácsonyfát is rajzolt. Aláírása fölé odaírta: „Valahol Oroszországból”. Azonban ő már nem érhette meg az elsöprő erejű szovjet támadást, ugyanis a tábori lelkész levele szerint már három nappal az áttörés előtt, január 9-én hősi halált halt. Aztán a következő napokban nagyon sokan követték a halálba a badacsonytomaji Vastagh Gyula tizedest. Az utókor őrzi emléküket, ahogy ezt a badacsonytomaji példa is bizonyítja. 

Szijártó János

További cikkek

A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A holokauszt nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Tapolcán vasárnap. A megemlékezés a Csányi László utcában, a volt gettó falánál kezdődött, ahol Tótha Péter Joel rabbi és Fekete Dániel kántor adott egyházi szolgálatot.
Hagyományőrző hittantábor
Hagyományőrző hittantábor
Hat településről érkezett hatvan táborozó hittanos gyermek tölthetett egy hetet a badacsonytomaji plébániához tartozó közösségi házakban.
A balesetek áldozataira emlékeztek a motorosok
A balesetek áldozataira emlékeztek a motorosok
A balesetben elhunyt motorosok emlékére indult útnak több mint félszáz motoros és több autós augusztus 10-én a Sportcentrum parkolójából.
A Badacsonyi borhét a bor igazi ünnepe
A Badacsonyi borhét a bor igazi ünnepe
Úgy a látogatottság, mint a programok tekintetében kifejezetten sikeres rendezvénysorozatot tudhatunk magunk mögött. A Badacsonyi borhét tizenhét napon át remek programokkal és igazán nívós borokkal fogadta az érdeklődőket.
Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora továbbra sem hungarikum
Badacsony kéknyelű bora még mindig nem került be a hungarikumok közé, bár a kezdeményezés támogatói között már miniszter is található. Egyelőre azonban a június 18-án meghozott döntés van érvényben, amelyben a Hungarikum Bizottság elutasította a hungarikummá nyilvánításra vonatkozó beadványt.