HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 7.
//
Gizella névnap

Navracsics Tibor szerint 2024 is sok-sok izgalmat tartogat

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat hagyományos újévköszöntő fogadását csütörtökön délután rendezték a megyeháza Szent István-termében. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor szerint 2024 is sok-sok izgalmat tartogat  Fotó: Fülöp Ildikó– 2023 az az év volt számunkra, az itteni közösségek számára – a Bakonytól délre és a Balatontól északra elterülő régióban –, amely az európai színpadra segítette ezt a térséget, fogalmazott Navracsics Tibor. Megmutathattuk az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében – amelyben a Veszprém vármegyei, zalai és somogyi településekkel együtt összesen 116 település fogott össze –, hogy ez világ legszebb helye.

Felidézte, szűk egy évvel ezelőtt itt, a vármegyeházán találkozott a három vármegye képviselő-testülete, és fogadott el egy közös nyilatkozatot, amelyben hitet tett az Európa Kulturális Fővárosa program, Európa eszméje, értékei mellett és magyarságunk mellett. A miniszter szerint nem csak hogy sikerült teljesíteni ezt a missziót, de az eddig rendelkezésre álló számadatok alapján messze meghaladtuk a korábbi kulturális fővárosok sikereit, kiemelkedő népszerűségű és jelentőségű, európai szinten is magasan jegyzett programsorozat valósult meg. Navracsics Tibor rámutatott, a következő évek nagy próbája az lesz, hogy meg tudják-e tartani ezt a közösséget. 

– Elindult 2024, és ez az év magában hordozza annak az ígéretét, hogy megvalósítsuk, amit az előző években nem tudtunk. Nehéz év vár ránk sok-sok izgalommal: júniusban olyan erőfelmérések következnek, amelyek mindenkinek az idegzetét és a gyomrát is kikezdik. A választások, a labdarúgó Európa-bajnokság, utána pedig júliustól Magyarország fogja ellátni az Európai Unió soros elnökségét. Számos olyan pont következik 2024-ben, amely felerősítheti a köztünk lévő különbségeket – mondta a miniszter. Azt kérte, a politikai ellenfelek ebben az évben ne azt a 20 százalékot keressék, ami elválaszt, hanem azt a 80 százalékot, ami összeköt. – Mert mindannyian, akik itt vagyunk, azért vagyunk itt, mert szerelmesek vagyunk Veszprém vármegyébe. Azt kívánom, hogy 2024-ben minden különbség ellenére továbbra is tudjunk együtt dolgozni – kérte Navracsics Tibor, aki Polgárdy Imrével, a Veszprém Vármegye Önkormányzatának elnökével közösen kívánt boldog új évet és koccintott a teljesen megtelt Szent István-terem vendégeivel. A rendezvényen nagyszerű koncertet adott a Készenléti Rendőrség Zenekara.

Juhász-Léhi István