HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Dicsőség a hősöknek

2024. január 12. 19:03
Veol.hu
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete idén 24. alkalommal rendezi meg az 1943. januári doni áttörés emlékére a Don-81 emlékmenetet.

Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes átadta a honvédelmi miniszter emléklevelét Szaniszló Editnek, a technikum igazgatójának Fotó: Gyarmati LászlóAz emlékmenetet  2001 óta szervezik. Idén január 19-én 26,5 kilométert tesznek meg az önként jelentkező katonák és civilek. A menetszázadban általános iskolás apródok, középiskolás  kadétok,  tartalékos katonák, civilek és hivatásos katonák vesznek részt. 

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az iskola 109 kadéttal jelentkezett a Bakony századba. Dorner László alpolgármester Ajka városa, Schwartz Béla polgármester és azon családok nevében, akik érintettek voltak a doni csatában, köszönetet mondott a szervezőknek. Ajka örül és köszöni, hogy idén a várost választották. 

Január 12-én, pénteken a Matasz VME szervezésében a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság épülete előtti emléktáblánál tartottak  megemlékezést. Este  Balatonfűzfőn szentmisén áldották meg a Bakony menetszázad zászlóját. A Bakony század  január 19-én reggel 8 órakor Devecserből indul, a következő állomás 10 órakor Pusztamiske, majd 13.10 órakor Halimba, végül 15 órakor Ajka-Padragkút világháborús emlékműve, ahol a menet résztvevői koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegnek az elhunyt katonák és civil áldozatok emléke előtt. 

Ajkán, a református templom melletti második világháborús emlékműnél 18 órakor megemlékező beszédet mond Koller József, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka. 

A rendezvény fővédnöke Navracsics Tibor miniszter, védnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, kormánybiztos, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja, Schwartz Béla, Ajka város polgármestere, valamint Koller József MH Légierő parancsnok. 

Tisler Anna

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.