HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Az 55 áldozatot követelő bányaszerencsétlenségre emlékeztek Ajkán

2024. január 14. 21:56
Veol.hu
Magyarország második legtöbb emberéletet követelő bányaszerencsétlenségére emlékeztek az egykori bányászok, a hagyományőrző szervezetek tagjai a Bányászati Múzeumban január 14-én.

Dorner László alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját  Fotó: Gyarmati LászlóAz Ármin aknánál 1909. január 14-én reggel keletkezett tűzben 55 dolgozó vesztette életét. Megemlékező beszédében Karnics Miklós, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör elnöke kijelentette, mindazok, akikre  emlékezünk, egy embert próbáló, nehéz munka során a legdrágábbat, az életüket áldozták azért, hogy jobb, szebb, emberibb legyen a világunk. A szerencsétlenség nem csupán társadalmi, hanem személyes szinten is éreztette hatását, ugyanis asszonyok, családanyák maradtak özvegyen, gyermekek százai árván. Családok veszítették el legfőbb támaszukat. Ajka bányászváros itt, a Bakony alján. A bányászat, a bányászok tették azzá. Bányász elődeink méltó emlékműve maga a város. A szén felszínre hozása tette naggyá a korábban mezőgazdaságból élő kis falut. Tevékenységük tonnákban mérhető, amit az utókorra hagytak, arról a város vezetése, lakói soha nem feledkeznek meg. A föld alatti veszélyes munka összekovácsolta az embereket, így annál fájdalmasabb, ha elveszítünk értékes emberéleteket. Karnics Miklós az egykori bányász, Somogyi László 1909 Csingervölgy című versét olvasta fel. 

A megjelenteket Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, a szervező Csingervölgyért Egyesület elnöke köszöntötte. A város nevében Dorner László alpolgármester helyezte el a múzeum falán lévő emléktáblánál a koszorút, majd a hagyományőrzők is koszorúztak. Herendi József, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke megszólaltatta a lármafát. A megemlékezésen az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet tagjai működtek közre.

Tisler Anna

További cikkek

Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.