HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

A kultúra fontosabb ma, mint bármikor volt

2024. január 22. 14:40
Veol.hu
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Bábics Valéria élete nagy ajándékának érzi, hogy a kultúra közvetlen közelében töltheti mindennapjait immár három évtizede.

Bábics Valéria szerint az a közösségi élmény, az együttlét, a töltekezés, amit a kultúra nyújt a mai ember számára, még fontosabb ma, mint bármikor volt  Fotó: Györkös JózsefBábics Valéria szerint az a közösségi élmény, az együttlét, a töltekezés, amit a kultúra nyújt a mai ember számára, még fontosabb ma, mint bármikor volt Fotó: Györkös József

 

– Azóta, amikor 1993-ban átléptem a művelődési központ kapuját és munkába álltam. Azzal foglalkozhatok a hétköznapokon, ami a legfőbb érdeklődésem, már-már szenvedélyem. A versmondással ötödik osztályos koromtól kapcsolatban vagyok, de a színházra, zenére, táncra is ez vonatkozik. Nagyon jó helyzetben vagyok, hiszen az érdeklődési köröm része mindez. Kodály csodálatosan megfogalmazta ezt a zene szempontjából, de a kultúrára szintén igaz, hogy lehet élni nélküle, azonban nem érdemes. Az a közösségi élmény, az együttlét, a töltekezés, amit a kultúra nyújt a mai ember számára, még fontosabb ma, mint bármikor volt. Hiszen átestünk egy hosszú Covid-időszakon, amely megmutatta, hogy a bezártság, a társas kapcsolatok hiánya mennyi pszichés gondot hozhat felszínre minden korosztályban. 

– Egy nagy felkiáltójel volt, minden korosztályra vonatkozó próbatétel. Borzasztó, hogy megtörtént, de a kultúra jelentőségét még jobban felerősítette. Sokan éltek az internet lehetőségeivel. Bár más otthon, a nappaliban ülve nézni egy közvetítést, de arra jó volt, hogy az ember a kényszerhelyzetben is találkozzon kultúrával. Mégis: össze sem hasonlítható az a klasszikus élménnyel. A közösségben létezés, a kulturális élmények olyan nagy mértékben gazdagítják életünket, hogy nem érdemes élni nélkülük. A döntés mindenkinek a saját kezében van. A kultúra napja alkalmából csak azt kívánhatom, hogy akik csak tudnak, éljenek ezzel a lehetőséggel, mert érdemes – mondta Bábics Valéria.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
Az első magyarok a Balatonnál
Az első magyarok a Balatonnál
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Tapolcai történelmi délutánok 2024 programsorozata legutóbbi előadásán Hangodi László történész a Balatonnál letelepedő első magyarokról szólt.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Kamarazenei találkozó arany minősítéssel
Kamarazenei találkozó arany minősítéssel
A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola-AMI két kamaracsoporttal képviseltette magát a Balatonalmádi Kamarazenei Találkozón, amelyet a Pannónia Kulturális Központban rendezett a Balatonalmádi Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a napokban.
A bor és a Szent György-hegy nagy ünnepe
A bor és a Szent György-hegy nagy ünnepe
A Szent György-hegy, a szőlő és bor ünnepéről szólt április utolsó hete, ami hagyományosan a zenés felvonulással zárult.