HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Ajkai hokis az olimpiai bajnok csapatban

2024. február 4. 9:19
Veol.hu
Minden meccsét megnyerve szerezte meg az aranyérmet, ezzel együtt sporttörténelmi sikert ért el a női ifjúsági jégkorong válogatott a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon Gangwonban, Dél-Koreában. A csapat tagja volt az Ajka Óriások Jégkorong SE 14 éves játékosa, Faragó Luca is.

Faragó Luca és édesapja, Faragó Gyula az ajkai jégcsarnokban  Forrás: veol  Fotó: Gyarmati LászlóA január 19-én kezdődött olimpiai játékokon a 2008–2009-ben született lányok az úgynevezett 3x3 jégkorong versenyszámban indulhattak, melynek szabályai kicsit eltérőek a hagyományos jégkorongtól. Jóval kisebb pályán, 3-3 mezőnyjátékossal játszanak folyamatos idővel, így lényegesen gyorsabb és pörgősebb a mérkőzés. Ezáltal sokkal több gólt is lehet szerezni. A magyar női hokiválogatott először vehetett részt téli olimpián, és máris sporttörténelmi sikert ért el, hiszen ifjúsági téli olimpián eddig még nem szereztek a magyarok aranyérmet. 

Luca elmesélte, hogy a hosszú, közel egynapos utazást követően néhány napjuk volt még a helyszínnel megismerkedni. Ezután a program elég sűrű volt, hat nap alatt kilenc meccset játszottak a lányok, és mind a kilenc mérkőzésüket magabiztosan megnyerték. Luca kérdésünkre elmondta még, nagyon örül annak, hogy több góllal is tudta segíteni csapatát.

– Jó érzés volt nyerni, az aranyérmet átvenni, a Himnuszt hallgatni, és együtt énekelni a csapattársakkal. De maga az utazás, a városban való séták, az olimpiai falu nyüzsgő élete, a nyitóünnepség, az olimpiai láng fellobbanása és a kultúrával való ismerkedés is izgalmas volt. A többi sportoló, a koreai önkéntesek is mind nagyon kedvesek és barátságosak voltak. Legszorosabb mérkőzésünket a hazai, koreai csapat ellen játszottuk, amelynek a szurkolói fantasztikus hangulatot csináltak a stadionban – mesélte Luca.

Faragó Gyula, Luca édesapja és egyik edzője hozzátette, rettentően büszke lányára. A sok munka, gyakorlás, edzés most beérett. Amikor még Dunaújvárosban laktak, Luca akkor is fáradhatatlanul jött Ajkára edzésre szinte mindennap, ki nem hagyott volna egyet sem. Végigcsinálta. Jöttek az eredmények. Bekerült a válogatottba. Sokan azt gondolják, ha oda eljutott, befejeződött a munka, pedig akkor kezdődik igazán. Bent is kell ugyanis maradni a nemzeti csapatban, az pedig csak annak sikerül, aki szorgalmas, belead mindent, fejlődik.

Pákai Gergő, az Óriások klub elnöke hozzátette, Luca sikere a többi sportolóra is ösztönzőleg hat, hiszen ha egy kis hokis látja, hogy ha szorgalmasan, keményen edz, akkor akár világversenyekre is eljuthat, és hasonló sikereket érhet el. – Reméljük, hamarosan újabb játékosokkal büszkélkedhetünk – tette hozzá.

A Gangwon 2024. Ifjúsági Téli Olimpiai Játékok női jégkorongcsapatának mérkőzései és eredményei: Magyarország–Mexikó 17-0, Magyarország–Törökország 18-0, Magyarország–Kína 13-3, Magyarország–Ausztrália 23-1, Magyarország–Hollandia 33-0, Magyarország–Dél-Korea 16-0, Magyarország–Olaszország 11-1, Magyarország–Olaszország 14-4, Magyarország–Dél-Korea 10-2.

Tisler Anna

További cikkek

Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Fennállása századik évfordulójának megünneplésére készül az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet. A rendezvényt június elsején tartják nagyszabású családi piknikkel, ahol nyolc zenekar lép fel.
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyásokba ültetnek az Ajka Városi Óvoda Patakparti intézményegységébe járó kisgyermekek. Az óvoda összes telephelyén, így a Patakpartiban is évek óta nagy sikerrel folytatják az óvodakerti tevékenységet.