HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 28.
//
Valéria névnap

Idén a fókuszba kerülnek a különleges értékű sümegi freskók

2024. február 13. 9:24
Veol.hu
Az idei év első közösségi beszélgetését a napokban tartották meg a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

Sümegi Kata, a Püspöki Palota munkatársaként vett részt a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban tartott közösségi beszélgetésen, és az idei Maulbertsch év kapcsán adott tájékoztatást  Forrás: Veol  Fotó: SzervezőkA fórum remek alkalmat biztosított arra, hogy áttekintsék Sümeg 2023-as évét, a résztvevők megosszák egymással  eredményeiket, terveinket a település rendezvényeivel összefüggésben.
A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által szervezett program célja ezúttal is az volt, hogy összegyűjtsék és megvitassák a Sümegen zajló eseményeket, valamint bemutassák az idei rendezvénynaptárukat. A beszélgetés során aktív eszmecsere alakult ki, amely segített abban, hogy mindenki hangot adjon véleményének, illetve kifejtse javaslatait. Többek között megvitatták a közösségi akciók, rendezvények tervezett programjait a 2024-es évre vonatkozóan, és számos érdekes, innovatív ötlet merült fel a kiemelt programokkal kapcsolatban, mint például a városi évforduló, a "Sümeg40", vagy a "Maulbertsch300", vagyis az idén esedékes Maulbertsch év kapcsán.
Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő falfestményeivel és freskóival számos helyen, köztük Sümegen is megtalálhatók a plébániatemplomban. Mintegy négy évtizedes magyarországi munkássága jelentős hazai barokk (és rokokó) freskó festővé avatta. Idén lesz születésének háromszázadik évfordulója, ami remek alkalmat ad arra, hogy felhívják a figyelmet a Sümegen látható különleges kulturális értékkel bíró freskókra és azok mielőbbi restaurálásának fontosságára. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ már egyeztetett ezügyben a Püspöki Palotával, a plébániatemplommal és az önkormányzattal.
Oszkai Réka, a  Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendezvénynaptár nemcsak saját terveiket tartalmazza, hanem más intézmények és civil szervezetek által szervezett programokat. Ennek köszönhetően lehetőségük van arra, hogy együttműködjenek, segítsék egymást és összehangoltan kommunikáljanak. A közösségi beszélgetést sikeresnek értékelte, mint hozzátette, örömmel állapítható meg, hogy a közös munka folytatódik. Ahogyan ezt a civilekkel, intézményekkel és vállalkozókkal megvalósított múlt heti télűző délután is bizonyította.

Szijártó János