HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 28.
//
Valéria névnap

Őrzi, ápolja a hagyományokat a sümegi borlovagrend

2024. március 2. 8:49
Veol.hu
A sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend aktívan részt vesz a közéletben, ünnepségeken, rendezvényeken, a hagyományok ápolásában. Vince-napon, disznóvágáson, majd böllérfesztiválon is képviseltették magukat az elmúlt időszakban.

Erről Sör László elnök-nagymester tájékoztatta lapunkat a minap Sümegen. – Sümegcsehin vettünk részt egy Vince-napi programon, amelynek során négy pincét látogattunk meg, mindegyik birtokon vágtunk szőlővesszőt, s megvizsgáltuk azokat. Biztató termés ígérkezik, hacsak a tavaszi időjárás nem szól közbe. A pincebejárás után este jó hangulatú, boráldással egybekötött közös vacsoránál beszéltük meg az idei év terveit, lehetőségeit. A következő héten szintén Sümegcsehin rendeztük meg a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend disznóvágását. A létszám folyamatosan növekedett, délutánra már közel negyvenen voltunk, s mindenki kivette a részét a munkából. Én voltam a böllér, egy Zalaerdődön vásárolt 246 kilogrammos disznót dolgoztunk fel a reggeli nyitány, azaz a fogópálinka elfogyasztása után. Hamar ott volt az asztalon a sült vér, a máj, 10 óra körül már a darabolás is megtörtént, s kora délutánra már a hurkatöltés is befejeződött. Természetesen mindenki szeret enni, inni, ami egy ilyen alkalom fontos velejárója. Az ebéd, a vacsora és a hazavihető csomag minden résztvevő számára emlékezetessé tette az idei disznóvágást – mondta Sör László.A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend a mai napig aktív szereplője a közéletnek (elöl balról a negyedik Sör László nagymester) Fotó: Szijártó János

Hozzátette, hogy Sümegcsehi már a szomszédos vármegyéhez tartozik, ám ott is van három aktív tagjuk, akik a település vezetésével együttműködve a minden szempontból kiváló helyszínt biztosították. Egy héttel később viszont már Nemesgörzsönyben nemzetközi böllérfesztiválon vettek részt a borlovagrend tagjai, ahol csakugyan a régi falusi disznóvágások hangulata fogadta a vendégeket. A munka mellett volt sikerélmény, ínycsiklandó illatok, finom falatok, mulatság és jókedv.

– Már pénteken megkezdtük az előkészítést a sátorállítással és a különböző eszközök, szükséges kiegészítők előkészítésével. A nemesgörzsönyi böllérfesztiválon helyet és egy disznót biztosítanak a részt vevő csapatoknak, minden mást vinni kell. A feladat adott volt, egy huszonöt kilogrammos sonkát kellett leadnunk, kolbászt, oldalast, töpörtyűt, emellé készítettük a szintén kötelező orjalevest, toroskáposztát, sült húst, hurkát és kolbászt. A szabályzat szerint kötelező elem volt a fogópálinka, én két üveg saját készítésű meggyes pálinkát vittem, ami persze nagyon hamar elfogyott – idézte fel a közelmúlt történéseit a borrend nagymestere.

Az 1999-ben alakult Pannon Császári és Királyi Borlovagrend egyébként aktív szereplője a közéletnek, évente számos alkalommal képviseltetik magukat különböző rendezvényeken, és öregbítik a környékbeli borok hírnevét. Mint megtudtuk, már készülnek az április Szent György-napi programokra. 

Szijártó János