HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Történelem, krampampuli és libacomb

2024. március 3. 9:26
Veol.hu
Egyéni hősiességtől a parancsnoki tűzkeresztségig címmel Kedves Gyula ezredes, történész, egyetemi tanár, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetének kutatója, a Hadtörténeti Múzeum alkalmazottja, korábbi igazgatója, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője beszélt Kisfaludy Móricról Sümegen a Várcsárdában március elsején este.

az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője beszélt Kisfaludy Móricról Sümegen a Várcsárdában március elsején Fotó: Kovács Erika/Naplóaz Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője beszélt Kisfaludy Móricról Sümegen a Várcsárdában március elsején Fotó: Kovács Erika/Napló

 

Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója köszöntőjében egyebek mellett méltatta a Kisfaludy Sándor-vacsoraestek jelentőségét, melyeken Kedves Gyula felidézi a történelmet, illetve azt, hogy a Kisfaludyak ezer szállal kötődtek Sümeghez. Erről Sümegi Kata szervező, geotúra- és tárlatvezető is beszélt. Az ezredes ezúttal Móric hőstetteit, katonai vezetői személyiségét helyezte fókuszba, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során tanúsított.

 Kovács Lászlóné szervező a korabeli gasztronómiát idézte fel, ennek szellemében krampampulit, azaz cukorral kevert, fűszerezett alkoholos italt, valamint libacombot kínáltak többek között a vendégeknek. Az italt a korabeli viseletbe öltözött Papp László csárdagazda a megjelentek előtt készítette el, mely rendkívül látványos volt és nagy sikert aratott.

Kovács Erika