HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Környezetvédelem és evezés

2024. március 26. 7:47
Veol.hu
A víz világnapja alkalmából evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi napon vettek részt az Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola Bejárható Magyarország programban tanuló felső tagozatosai 30 fővel, valamint a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete hasonló gyermeklétszámmal. Március 23-án, szombaton délelőtt az időjárás is kellemes volt. A programon részt vett Dorner László alpolgármester, aki segített a kenuk vízre bocsátásában is.

Horváth Csaba, a Bejárható Magyarország program iskolai vezetője, az Eötvös–Kossuth tanára kérdésünkre elmondta, hogy ökoiskolaként nagy örömmel csatlakoztak a tótakarító evezéshez, amely számukra duplán is hasznos, hiszen gyakorolják a környezettudatosságot, majd evezhetnek a tavon. A Bejárható Magyarország programban a gyalogos és a vízi közlekedést részesítik előnyben.Horváth Csaba segít a diákoknak az indulás előtt Fotó: Tisler Anna/Napló

A vízi közlekedéssel az ajkai Csónakázó-tavon tudnak ismerkedni. Ozorai Sándor vízitúrázó, oktató ellátogat az  órákra, videókat mutat saját túráiról. A gyerekek az elméletet megtanulják, majd kimennek a tóra, hogy tudásukat a gyakorlatba is átültessék.  Májustól több versenyt is tartanak, például a Tóberkenut, a tanév végi evezős versenyt, mindegyiken részt vesznek. Az evezés nemcsak kiváló sport, hiszen fizikai erő szükséges hozzá, hanem a tervezésre, együttműködésre is megtanítja a gyerekeket. 

A víz világnapja alkalmából evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi napon vettek részt az Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola Bejárható Magyarország programban tanuló felső tagozatosai
Fotó: Tisler Anna/Napló

Horváth Zsuzsa, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete programszervezője kérdésünkre elmondta, hogy több mint egy évtizede járnak Ajkára kenuzni, szeretnek ott lenni, jó a program, a szervezés. A nap a tó körüli hulladékgyűjtéssel kezdődött, a gyerekek szorgalmasak voltak, és aki visszatért a zsákkal, csokoládét kapott jutalomként. Az összegyűlt mennyiségből megállapítható, hogy egyre jobban vigyázunk a tisztaságra.

Tisler Anna

További cikkek

Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Fennállása századik évfordulójának megünneplésére készül az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet. A rendezvényt június elsején tartják nagyszabású családi piknikkel, ahol nyolc zenekar lép fel.
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyás, őshonos gyümölcsfák
Geotextil ágyásokba ültetnek az Ajka Városi Óvoda Patakparti intézményegységébe járó kisgyermekek. Az óvoda összes telephelyén, így a Patakpartiban is évek óta nagy sikerrel folytatják az óvodakerti tevékenységet.