HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 1.
//
Fülöp névnap

Kék léggömbök az ajkai Csónakázó-tónál

2024. március 31. 21:04
Veol.hu
Kék léggömbökkel a kezükben sétálták körbe a Csónakázó-tavat több mint százan. Az autizmus-világnapi programsorozatot hetedik alkalommal szervezték meg Ajkán.

Fotó: Gyarmati LászlóIdén új helyszínen, a Csónakázó-tónál tartotta a rendezvényt az Egy kis segítség barátaimtól alapítvány, amely a Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanuló diákokat támogatja. Az érdeklődőket március 30-án  reggel 9 órától várták érzékenyítő foglalkozásokkal, valamint Ozorai Sándor vízitúrázó és oktató kenuzással. A Tovafutók SE ebben az időpontban szervezte a Fogd meg a Tovafutó nyuszit futóversenyt gyerekeknek. A sportolók és hozzátartozóik közül sokan világnapi rendezvény tiszteletére kék pólóban jelentek meg. Az autizmus jelképe a kék, amelynek ezer árnyalata van, jelezve, hogy mindannyian másfélék és sokfélék vagyunk. A délelőtt folyamán a szakemberek bemutatták azokat az eszközöket, foglalkoztató füzeteket, amelyekkel az autistákat fejlesztik.

Nagyné Balassa Szilvia, a Molnár Gábor-iskola főigazgató-helyettese elmondta, hogy ha a spektrumzavart időben észreveszik, és elkezdik a szakemberek a gyermek fejlesztését, nagyon jó eredményeket érnek el. Az ezzel az állapottal élők között vannak élsportolók, nagyon magas intelligenciahányadossal rendelkezők. Ajkán a Molnár Gábor-óvodába és -iskolába is járnak ilyen gyerekek, ahogy az általános tantervű intézményekbe is, hozzájuk fejlesztő szakember jár rendszeresen. Náluk a szociális képességeket kell fejleszteni, például az érzelmek kifejezését, a társas kapcsolatokat. 

A világnapi programsorozat keretében az intézmény rajzpályázatot hirdetett. A beérkezett rajzokat, amelyek az elfogadást, a barátságot ábrázolják, az iskola ablakaiban tekinthetik meg az érdeklődők. Alkotásokat küldött az ajkai Csodavár Általános Iskola és az Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola, a halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskola, az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, a győri  Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI, az Ajka Városi Óvoda Vizikék, Zöldikék és Patakparti intézményegysége és a zalahalápi Csontváry általános iskola.

A Piknik terasz spirulina kék algával készült mindenmentes süteményt készített az alkalomra, a bevételt a Molnár Gábor-iskola Egy kis segítség a barátaimtól alapítványa számára ajánlotta fel. 

Az  Egyesült Nemzetek Szervezete 2007-ben úgy döntött, hogy április 2-a legyen az autizmus világnapja. A cél, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmus-spektrumzavarra, amellyel tízmilliók élnek világszerte.

Tisler Anna

További cikkek

Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Az ajkai fúvósok első 100 éve
Fennállása századik évfordulójának megünneplésére készül az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet. A rendezvényt június elsején tartják nagyszabású családi piknikkel, ahol nyolc zenekar lép fel.