HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 29.
//
Péter névnap

Megújul a Torna patak környéke Ajkán

2024. április 9. 21:13
Veol.hu
Kezdődik a Torna patak környékének a megújítása, a folyamat két részből áll. A munkaterületet április 8-án adták át.

Schwartz Béla mögött a tervrajzok egy része Fotó: Gyarmati László Schwartz Béla mögött a tervrajzok egy része Fotó: Gyarmati László

A jelenlegi Top-plusz projektben a Csingeri út és a Nagy László Városi Művelődési Központ közötti szakaszon a hidak, a rendőrség épülete előtti körforgalom, az ehhez vezető leágazások és a Deák Ferenc utcai részek készülnek el. Ennek költsége meghaladja a 700 millió forintot. Egy új közúti híd készül a bank mellett, ami a hotel mögötti területre vezeti be a forgalmat, valamint megépül három gyalogoshíd a patak felett. A területen az iskolák, közintézmények, kereskedelmi egységek miatt jelentős a gyalogos- és kerékpáros-forgalom, a biztonságos közlekedés érdekében ezért zebra és kerékpárút kialakítását is tervezik.

A Top-pluszos Élhető város projekt keretében készül egy új híd a Béke utca végén. A patakrevitalizáció keretében később, a beruházások második szakaszában valósul meg a Torna patak medrének átépítése Kislőd határáig. Az ünnepségen Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy a lakosság régóta várt a beruházásra, amelynek költsége meghaladja a 6,7 milliárd forintot. Ezt a város a saját erejéből valószínűleg soha nem tudná megépíteni. – A kormány időközben kiemelt beruházássá minősítette, így joggal bízhatunk abban, különösen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter segítségével, hogy meg fog valósulni. 

Pad Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy ezen a részen lesz a legszebb és legszembetűnőbb a változás, ami részét képezi a szép és modern városközpont több mint tíz éve elkezdett kialakításának, s amely Ajka ékköve lesz. 

Szabó Dezső, a Strabag Kft. ügyvezetője a kivitelezés menetéről szólva elmondta, speciális mélyalapozással építik a hidakat, amely során rövid ideig komoly zajhatás várható, ezért a lakosok megértését és türelmét kérik. Hozzátette, hogy a szerződés szerint egy év áll rendelkezésükre a beruházás megvalósítására, de szeretnék, ha ez év végéig ennek nagy része elkészülne.

Tisler Anna 

További cikkek

Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Nagyszerű eredményt el Fazakas Tamás
Jubileumi tornát tartottak április első szombatján a győri Olimpiai Sportparkban: harminc ország több mint 250 örökifjú cselgáncsozója lépett tatamira a veterán nyílt magyar bajnokságon, a XXV. Hungarian Masters Openen.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.