HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 4.
//
Mónika névnap

Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat Sümegen

2024. április 25. 6:50
Veol.hu
A barokk kisvárosba ért a Hangszert a kézbe programsorozat, ami elsősorban a fiatal korosztályok számára igyekszik népszerűsíteni a zenét, a hangszeren való tanulást.

A 2017-ben útjára indított programsorozat egy olyan ingyenes országjáró hangszerkiállítás, könnyűzenei, népzenei és klasszikus zenei oktatási bemutató egyszerre, amely időközönként más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a hangszeres tanulás lehetőségeire. Hetvenhét településen mutatkoztak be az elmúlt két évben, a program összesen 170 ezer látogatót vonzott. Sümegen első ízben mutatkozott be a Hangszert a kézbe kiállítás. Ezzel a Veszprém vármegyei járási székhely az ötvenkettedik olyan település, ahová a 2017-es indulás óta eljutott az a közel száznegyven hangszer és hangtechnikai berendezés. Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) április 23. és 25. között a sümegi Hotel Kapitány Wellnessben várta és csütörtökig várja mindazokat, akik szakemberek segítségével szeretnének kipróbálni gitárokat, basszusgitárokat, billentyűs hangszereket, dobokat, komoly- és világzenei hangszereket, valamint ének- és hangtechnikai berendezéseket. Andrásik Remo zenész, gitáros, gitártanár, zenei újságíró (jobbra) és Pál János, a Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és AMI zeneiskolai intézményegység-vezetője a sümegi Hangszert a kézbe program első napján Fotó: Szijártó János / Napló

Erről a szervezők nevében a helyszínen Andrásik Remo zenész, gitáros, gitártanár, zenei újságíró és Pál János, a Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és AMI zeneiskolai intézményegység-vezetője tájékoztatta munkatársunkat, miután Böjte Éva, a Hotel Kapitány Wellness igazgatója megnyitotta a kiállítást.

Mint elmondták, legfőbb célkitűzésük a hangszerek népszerűsítése a fiatalok körében, mivel ezen a területen hazánk nem áll éppen a legjobban. Napjaink okoseszközei eleve sok fiatal, illetve gyermek szabadidejét veszi el úgy, hogy annak tulajdonképpen semmi hozadéka nincs. Az országjáró sorozat ezen kíván változtatni, hiszen ennek ezáltal sokan közvetlenül találkozhatnak számos hangszerrel, amelyeket ki is próbálhatnak és ezáltal akár kedvet is kaphatnak a zenéléshez. Elhangzott, hogy nem kell mindenkinek virtuóznak lenni, de a zenei tudás mindenképpen egy olyan pluszt adhat az embernek, ami egész későbbi életét meghatározza. Ennek elősegítése érdekében járják az országot a programban szerepet vállaló elhivatott zenészek, akik a bemutatók mellett érdekes előadásokkal teszik még emlékezetesebbé az adott városban, jelen esetben a Sümegen töltött három napot. A gyerekek több más mellett számos érdekességet hallhattak az európai népek zenéjéről, a popzenéről, a könnyűzene kialakulásáról, annak alaphangszereinek szerepéről, a fúvós- és ütőhangszerekről. Andrásik Remo külön kiemelte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a program egyértelműen felkeltette az érdeklődést a szélesebb körű könnyűzenei, népzenei és klasszikus zenei oktatás szükségessége iránt. Az országjáró sorozat a zenei iparág minden képviselője számára pozitív hozadékkal jár, hiszen igényes és zeneértő, hangszerekkel élő rajongókat és zenefogyasztókat nevel azon túl, hogy a látogatók számára biztosítja a legújabb hangszerek és zenei technológiák kipróbálásának lehetőségét.

Szijártó János