HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert

2024. május 1. 9:39
Veol.hu
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.

Oszkai Réka Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel a Ragyogj tovább! című kiállítás megnyitóján Forrás: Oszkai RékaErről Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ intézményvezetője számolt be lapunkban. – Nagyon megtisztelő számomra, hogy én is és velem együtt Sümeg is részese lehet ennek a csodálatos kezdeményezésnek. A tárlat felidézi a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit, sikereit, melyek egy egész régió összefogásával valósultak meg. Izgalmas, kreatív installációkon, személyes történeteken keresztül ismerhetjük meg, hogy az EKF-évben mi minden történt – mondta Oszkai Réka a kiállítás kapcsán, amely ingyenesen, június 9-ig látogatható.

A tárlatban így felvillant a sümegi születésű Kisfaludy Sándor alakja, munkássága, akiről Oszkai Réka így írt: ,,Micsoda erő, micsoda örökség, hogy több mint 250 évvel később élete és munkássága ma is élénken hat kultúránkra és közösségünkre. Igazi európai ember volt, aki nem csupán verseivel, de életével is európai hírnévre tett szert, keresve a kultúrák közötti kötelékeket, utazásait és szerelmeit költeményekben és naplórészletekben megörökítve."

Hozzátette, 2016 óta célja, hogy erősítsék városunkban a Kisfaludy-kultuszt, amely az Európa Kulturális Fővárosa-program évére új értelmet nyert. Civil szervezetek, amatőr színészek, alkotók, fiatalok, diákok és az önkéntesek mind azt várták, hogy aktív résztvevőkké váljanak a kulturális élmény létrehozásában. Tavaly a költő tényleg megszólalt, hiszen kiállítások, színdarabok, utcaszínház, versfestés, fényjátékok, koncertek, családi programok, közösségi pályázatok idézték fel alakját.

– Számomra talán a legerősebb visszajelzés közösségünk elhivatottsága mellett az, hogy más városok is felismerik a költő hagyatékának jelentőségét, és vele együtt Sümeget. Kisfaludy révén egy újabb testvérvárossal is gyarapodtunk, a franciaországi Draguignannal, ahol három hónapos hadifogságát töltötte a napóleoni háborúban. Ez idő alatt megérintette a helyiek szívét és kultúráját, akik ma is őrzik emlékét, ahogyan mi is Sümegen – hangsúlyozta az intézményvezető.

Szijártó János

További cikkek

Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
A változatos augusztusi rendezvények után a szeptember is mozgalmas lesz Sümegen a kultúra területén. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ az ősszel is gondoskodik jó programokról.
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.
Civil piknik a palotakertben
Civil piknik a palotakertben
Huszonnégy sümegi civil szervezet munkáját, céljait és közösségét ismerhették meg az érdeklődők szombaton. A közösségi kapcsolatok erősítését célzó első Civil piknik színes műsorkínálattal várt mindenkit a palotakertben.
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre – emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel.