HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége

2024. május 4. 7:51
Veol.hu
Két osztály 32 fiútanulója vett búcsút középiskolai tanulmányai helyszínétől május 3-án. Az Ajkai Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége a 2023–2024-es tanévben nyolc hegesztőt, nyolc villanyszerelőt, hat ácsot, öt kőművest és öt asztalost bocsát ki.

Az iskolából kilépő fiatalok kezében van innentől a jövő lehetősége és felelőssége, hangzott el az ünnepségen  Fotó: Gyarmati László / NaplóA búcsúzó diákoknak az együtt töltött három év alatt sok sikerben volt részük. A mostani tanévben a  Szakma Kiváló Tanulója Versenyre  három asztalos versenyzőt neveztek, közül Keszei Márk Brendon mentesült az interaktív vizsga letétele alól. Felkészítő tanára Marton István volt. Hegesztő szakmában Berzsenyi Dániel és Csóka Dorián Erik szintén mentesült az interaktív vizsgarész alól. Ők Rába Sándor tanár segítségével készültek fel. 

Az ünnepségen a város önkormányzatát Dorner László alpolgármester képviselte. Tölgyesi Attila intézményegység-vezető köszöntőjében Einstein szavait idézve kijelentette, nem lehetsz idős és bölcs anélkül, hogy ne lettél volna fiatal és őrült. A ballagók gyakran juttatták eszébe ezt a mondatot. A diákok, akik néhány hét múlva megkapják szakmai bizonyítványukat, fiatalon kerültek a Bercsényibe, de nem előzmények nélkül. Vannak, akik előző iskoláikban talán nem érezték jól magukat, azért váltottak, mások arra jöttek rá, hogy más szakmát akarnak tanulni. Kialakult már a személyiségük, gyorsan kiderült, ki az, aki pillanatok alatt feltalálja magát, ki az, aki biztatásra szorul. A fiatalkor egy hosszú út kezdete a tapasztalat és a bölcsesség felé. Ezen az úton szakértelemmel, szeretettel, megértéssel, de ha kellett, szigorral segítették őket. Lehetőségük volt arra, hogy bővítsék ismereteiket, gyakorlatot szerezzenek a szakmájukban. Az iskolából kilépő fiatalok kezében van innentől a jövő lehetősége és felelőssége. Eddig védőburokkal vette körül őket a család,  az iskola, a társak. Mostanra a gondoskodásra szoruló gyerekből felnőtt lett. 

– Most elengedjük a kezeteket. Azért tesszük, mert bízunk bennetek – fogalmazta meg Tölgyesi Attila. – Képesek vagytok az önálló munkára és az életre. A saját felelősségetek, hogy észreveszitek-e a kínálkozó lehetőségeket, és azokból mit fogtok megragadni; eszetekbe jut-e, hogy a jelenlegi és leendő családotokért is felelősek vagytok. Tudatosítsátok magatokban, hogy az elindulás és megérkezés között hosszú és rögös az út. Az útnak lesznek sikeres, pozitív szakaszai. Sikereiteket osszátok meg másokkal is, nagyobb lesz a boldogság. Ma nehéz jövőt tervezni fiatalnak és idősek egyaránt. De könnyebb annak, akinek vannak céljai. Ez az értelmes élet mozgatórugója.

Tisler Anna

További cikkek

Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Koncert a Padragkúti református templomban
Koncert a Padragkúti református templomban
Immár hagyománya van Padragkúton a templomi koncerteknek. Az elmúlt évben a katolikus templomban szerveztünk két sikeres koncertet. Mindkét alkalommal a Padragkút Fejlődéséért Alapítvány alapítója, Farkas András operaénekes lépett fel a szülőfalujában. A helyi lakosok nagy szeretettel fogadták az elszármazott fiatalember dalait.
Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben
Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben
Nagy érdeklődés mellett adta át a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Claudia Inter Stellas közösségi csillagdát június 15-én, szombaton Ajkán, a Csékút nevű városrészben lévő Asztrokertben.
A közösségi élmények jobbá teszik a világot
A közösségi élmények jobbá teszik a világot
Az ajkai Bábics Valéria azon kevesek közé tartozik, akik három évtizede terelik a közönség felé a kultúrát. A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója már gyermekkorában felvette ezt az irányt.
Báloztak a nyugdíjasok Ajkán
Báloztak a nyugdíjasok Ajkán
Bálozni hívta a 23 éve működő Üveges Nyugdíjasklub az Ajkán működő nyugdíjasklubokat.