HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Hatalmas gázrobbanás Tapolcán,102 lakást ürítettek ki

2024. május 22. 20:56
Veol.hu
Életveszélyesen megsérült egy asszony a gázrobbanás miatt keletkezett tűzben Tapolcán, a város egyik ikonikus Y épületében lévő hatodik emeleti lakásban május 22-én, szerdán reggel, ahol az eset miatt – a statikai átvizsgálás idejére – mind a 102 lakást órákra kiürítették. A nőt mentőhelikopter szállította kórházba. Vele élő bichon kiskutyájának nem esett bántódása, mert kifutott a lakásból a robbanás után.

Fotó: Fülöp Ildikó/NaplóFotó: Fülöp Ildikó/Napló

A helyszínen hatalmas felfordulás volt, a filmeken látott háborús állapotok uralkodtak a környéken. A robbanás erejét jelezte, hogy a környezetében sok minden az épület előtti hatalmas fa lombkoronájára zuhant ki, így például az erkély, az erkélyajtó, a pléd és a ruhafélék. Az üvegtörmelék nagy távolságban szóródott szét, több, a közelben parkoló autót is megrongálva.

– Az a szerencse, hogy a nagy detonációtól nem sérült meg, illetve dőlt össze az egész ház, mondta Dobó Zoltán polgármester, aki azonnal a robbanás helyszínére ment és sokáig ott is tartózkodott. Az esetről az ő közösségi oldaláról értesültünk, és odaérkezésünkig az első fotókat is a polgármester küldte nekünk. Azt mondta, amiatt jelentkezett be az oldalán, hogy figyelmeztesse az embereket a történtekre, illetve arra, hogy figyeljenek a környéken élők a szétszóródott holmikra, üvegre. 

Dobó Zoltán a képviselőkkel egyeztetve azonnal egymillió forint gyorssegélyt utalt ki a teljesen kiégett, tönkrement otthon lakójának és családjának. Arról is gondoskodott, hogy az épület 102 lakásából az embereket egy közeli iskolában helyezze el, ahol melegedőt rendezett be nekik, s teával, vízzel kínálta őket, délben pedig ételt is küldött a rémült embereknek, akiket a tűzoltók kértek meg otthonuk elhagyására a robbanás után. A polgármester szerint az örvendetes, hogy az engedélyezett gázhasználat miatt a lakásokat úgy építették meg, hogy egy esetleges robbanás miatt ne sérüljön a szomszédos lakás, illetve az egész épület, ahogy ezúttal is történt. Gázrobbanás történt egy tapolcai lakásban  Fotók: Fülöp Ildikó/Napló

A melegedőben a korábban történtek hatása alatt, megrémülve meredtek maguk elé gyerekek és felnőttek, mások halkan beszélgettek egymással. Egy kiskutya remegve feküdt a földön, annyira megijedt a hatalmas detonációtól. Többen itt találtak menedéket, mások rokonokhoz, ismerősökhöz mentek átmenetileg. Egy asszonyt éppen a külföldön élő gyermeke hívta hogyléte felől érdeklődve, mert portálunkról értesült a történtekről, és felismerte a házat, melyben édesanyja is lakik. Jáger Kitty felidézte, nem kívánja senkinek az érzést, amikor a kisfiával arra ébredtek, hogy az egész ház megremegett. Ráadásul a fiatalasszony várandós, ezért is esett nagyon nehezére percek alatt összekapkodni a legszükségesebbeket, amikor a tűzoltók nekik is szóltak, hogy azonnal hagyják el a lakásukat, mert az egész házat átvizsgálják statikailag. A fiatal nő autója is megrongálódott a törmelékektől. 

Kovács Erika