HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

A művészeti és a zsidó közösség hagyománya találkozott

2024. május 24. 10:15
Veol.hu
Tihanyiné Bálint Zsuzsa tapolcai festőművész kiállítása nyílt csütörtökön az ózsinagógában.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület eseményét Navracsics Tibor nyitotta meg. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy témájában szerteágazó az alkotó életműve. Tihanyiné Bálint Zsuzsa helyi festőművész kiállítását Navracsics Tibor nyitotta meg az Ózsinagógában Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ami az alkotást illeti, Tihanyiné Bálint Zsuzsa nem ragadt meg a balatoni tájnál és a Tapolcai-medencénél, hanem szakrális képeket is alkotott, megfestette az ország más tájait. Találhatunk a kiállításon aktokat és különféle tanulmányokat is. Olyan sokoldalú tehetségről van szó, aki talán azért nem vált főállású művésszé, mert mindig fontosabbnak tartotta azt, hogy iskolát teremtsen. A szoros és átvitt értelmében egyaránt. Hiszen Zalahalápon, sőt, országosan is az egyike volt azoknak, akik megteremtették a művészeti oktatás általános oktatáson belüli kereteit Ezáltal számtalan olyan tanítvány nőtt fel itt és bontakoztatta ki tehetségét, akit adottságai a későbbiekben művészi pályára vittek, vagy a művészi talentumot kamatoztatva más pályára – mondta a miniszter. 

Hozzátette, hogy tanítványok, követők százai kísérik figyelemmel Zsuzsa pályáját. És bár úgy döntött, hogy alkotásai egy részétől megszabadul, de Neszler Imrének köszönhetően ezek a művek a köz vagyonát gyarapítják. Imre elképesztő aktivitással teremti újjá Tapolca múltjának egy meghatározó, olyan szeletét, amely a második világháború óta fájóan hiányzott innen. Most, ha csak képletesen is, de visszajön. A tapolcai zsidó hagyományokról van szó. A magyarországi zsidóságnak mindig fontos volt a kultúrateremtés, és annak megőrzése. Így most azáltal, hogy Zsuzsa életművének jelentős részét megvásárolta, kiállítja és bemutatja, szépen találkozik két helyi hagyomány. A művészeti és a zsidó közösség hagyománya.    

Az egybegyűlteket az egyesület elnöke, Neszler Imre Attila köszöntötte, és elmondta, hogy az egyesület megvásárolta az alkotó képeinek jelentős részét. A badacsonyi, balatoni vonatkozású alkotások az egyesület tulajdonába kerülnek, és azokat vándorkiállításon mutatják be a jövőben Badacsonyban, Sümegen, Kapolcson és a környéken. 

Az alkotó köszönetét fejezte ki, és saját versét mondta el a megnyitón, majd furulyán közreműködött Bognár Olívia.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.