HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Harmincéves az ajkai Lila Akác Nyugdíjasklub

2024. május 28. 7:40
Veol.hu
Józsa Károly ajkai költő írta az ajkai Lila Akác Nyugdíjasklubnak azt a dalt, amelyet a fennállása 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség kezdetén énekeltek el a tagok.

Az ünnepségen Pék Attila és felesége Anita szolgáltatta a zenét, amelyre sokan táncra perdültek  Fotó: Gyarmati LászlóKöszöntőjében Ramasz Lászlóné elnök elmondta, régi vágyuk volt, hogy saját daluk legyen. Józsa Károly és felesége részt vett egy kulturális rendezvényükön, ahol ez is szóba került. Rövid időn belül megszületett a vers mindannyiuk örömére. Az 1994-ben Margaréta néven alakult klub a Kaszinóban napokban tartott batyus báljára meghívták a városban működő nyugdíjasklubokat is. 

Horváth József alpolgármester Ajka Város Önkormányzata nevében köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy 30 év nagy idő, a mostani klubtagok alakuláskor még a negyvenes éveikben jártak, dolgoztak. Ma pedig a hatvanas, hetvenes éveikben vannak, nyugdíjasok. Ez a korosztály az, aminek tagjai kivették a részüket abból, hogy Ajka ilyen szép zöld várossá váljon. Harminc évvel ezelőtt kevesebb klub működött, de nagyobb taglétszámmal. Ajkán nagyvállalatok működtek, a brigádélet jó volt, a nyugdíjba vonulók a klubban folytatták a közösségi életet. Ma a városban 22 nyugdíjasklub működik 500-600 taggal, őket az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete fogja össze. 

Ramasz Lászlóné beszédében köszönetet mondott az egykori klubvezetőknek, Üregi Józsefnének, Vargáné Baranyai Gizellának és Barcánfalvi Zsuzsának. A klub történetéről szólva elmondta, hogy a lila akác nevet 1999 szeptemberében vették fel. A nyugdíjasok megtartják az állami ünnepeket, farsangolnak, részt vesznek a nyugdíjas szabadegyetemen, tartják a kapcsolatot más nyugdíjasklubokkal, működtetnek énekkart, tánccsoportot, ma is dalolnak, táncolnak. A jubileumi programon adtak elő dalokat, majd cigány táncot jártak. 

Az ünneplőket az Ősiből érkezett Vadrózsa citerazenekar műsora köszöntötte, majd a műsort követő bálban Pék Attila és felesége, Anita szolgáltatta a zenét. 

Tisler Anna

További cikkek

Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés estére számított a közönség a Tapolcai Musical Színpad szombati gálaműsora kapcsán, s mint kiderült, senkinek nem kellett csalódnia. Az énekesek produkciói ezúttal is elnyerték a nagyérdemű figyelmét.
Apák napi élménysport
Apák napi élménysport
Apák napi élménysportprogramot tartott az ajkai Hétszínvirág óvoda az Ilona-malom kertjében, Fodor-Novák Gyöngyi óvodapedagógus ötlete alapján.
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
A gyerekek és szüleik már a nyári szünetben érezhetik magukat, bár a tanévzáró ünnepség és a bizonyítványok kiosztása még hátravan az iskolákban.
Visszatér a közönségkedvenc
Visszatér a közönségkedvenc
A labdarúgó NB II-ben szereplő FC Ajka csapata újabb két játékos érkezését jelentette be. A bakonyiak Major Gergőt szerezték meg, illetve a korábbi A védelem jobb oldalán bevethető Major Székesfehérváron és a Puskás Akadémiánál nevelkedett, majd ezt követően három évet az NB II-es Aqvital FC Csákvárnál szerepelt. A legutóbbi 2 szezonban a szintén NB II-es BFC Siófokot erősítette, ahol több, mint 50 alkalommal lépett pályára a másodosztályban – áll a bakonyiak közleményében. közönségkedvencet, Kovács Nikolaszt.
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Veszprém vármegye tűzoltóinak hírnevét az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tehetséges alkotója, Leopold László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester öregbítette, steampunk stílusú vasművészeti alkotásaival.