HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Harmincéves az ajkai Lila Akác Nyugdíjasklub

2024. május 28. 7:40
Veol.hu
Józsa Károly ajkai költő írta az ajkai Lila Akác Nyugdíjasklubnak azt a dalt, amelyet a fennállása 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség kezdetén énekeltek el a tagok.

Az ünnepségen Pék Attila és felesége Anita szolgáltatta a zenét, amelyre sokan táncra perdültek  Fotó: Gyarmati LászlóKöszöntőjében Ramasz Lászlóné elnök elmondta, régi vágyuk volt, hogy saját daluk legyen. Józsa Károly és felesége részt vett egy kulturális rendezvényükön, ahol ez is szóba került. Rövid időn belül megszületett a vers mindannyiuk örömére. Az 1994-ben Margaréta néven alakult klub a Kaszinóban napokban tartott batyus báljára meghívták a városban működő nyugdíjasklubokat is. 

Horváth József alpolgármester Ajka Város Önkormányzata nevében köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy 30 év nagy idő, a mostani klubtagok alakuláskor még a negyvenes éveikben jártak, dolgoztak. Ma pedig a hatvanas, hetvenes éveikben vannak, nyugdíjasok. Ez a korosztály az, aminek tagjai kivették a részüket abból, hogy Ajka ilyen szép zöld várossá váljon. Harminc évvel ezelőtt kevesebb klub működött, de nagyobb taglétszámmal. Ajkán nagyvállalatok működtek, a brigádélet jó volt, a nyugdíjba vonulók a klubban folytatták a közösségi életet. Ma a városban 22 nyugdíjasklub működik 500-600 taggal, őket az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete fogja össze. 

Ramasz Lászlóné beszédében köszönetet mondott az egykori klubvezetőknek, Üregi Józsefnének, Vargáné Baranyai Gizellának és Barcánfalvi Zsuzsának. A klub történetéről szólva elmondta, hogy a lila akác nevet 1999 szeptemberében vették fel. A nyugdíjasok megtartják az állami ünnepeket, farsangolnak, részt vesznek a nyugdíjas szabadegyetemen, tartják a kapcsolatot más nyugdíjasklubokkal, működtetnek énekkart, tánccsoportot, ma is dalolnak, táncolnak. A jubileumi programon adtak elő dalokat, majd cigány táncot jártak. 

Az ünneplőket az Ősiből érkezett Vadrózsa citerazenekar műsora köszöntötte, majd a műsort követő bálban Pék Attila és felesége, Anita szolgáltatta a zenét. 

Tisler Anna

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.